Sve vesti Svet

Amerikanac koji je otkrio zloglasni laptop Hantera Bajdena tuži medije koji su ga ranije nazvali ruskim agentom

Amerikanac koji je otkrio zloglasni laptop Hantera Bajdena tuži medije koji su ga ranije nazvali ruskim agentom

Kompijuterski tehničar iz Delavera koji je otkrio podatke sa laptopa kojeg je u njegovoj radnji ostavio sin predsednika SAD Džoa Bajdena, Hanter Bajden, tužio je američkog predstavnika Adama Schiffa (D-Kalifornija) i tri medija zbog klevete navodeći da je on agent Ruske kampanje dezinformisanja.

Tužba Džona Paula Mac Isaaca protiv Schiffa, CNN-a, Politico-a i Daily Beast-a podnesena je u utorak okružnom sudu

okruga Montgomery u Rockvilleu u Marylandu, tražeći najmanje milion dolara odštete i daleko više kaznene štete. Mac Isaac je tvrdio da su njegov posao i reputacija uništeni jer je okaljan kao izdajnički kriminalac koji je radio sa Rusima kako bi uticao na predsedničke izbore 2020. godine.

O prijavi je prvi izvestio New York Post, koji je takođe objavio priču o navodnom trgovanju uticajem od strane porodice Bajden u oktobru 2020. – samo tri nedelje prije izbora – na osnovu e-poruka sa napuštenog laptopa Hantera Bajdena. “Nakon borbe za otkrivanje istine, sve što sada želim je da ostatak zemlje zna da je postojao kolektivan i orkestriran napor društvenih i mejnstrim medija da blokiraju pravu priču sa stvarnim posledicama po naciju”, rekao je Mac Isaac za NYPost u utorak.

Zloglasni laptop postao je vlasništvo Meka Isaka nakon što ga je Hanter Bajden ostavio u radnji na popravku u aprilu 2019. i nikada se nije vratio. Serviser je navodno dao kopiju hard diska FBI-ju u decembru 2019., a kasnije je podelio podatke s Rudijem Đulianijem, advokatom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koji je kopiju dostavio Postu.

Kritika je cenzurisana na društvenim mrežama i ignorisana ili diskreditovana od strane velikih medijskih kuća. Više od 50 bivših američkih obaveštajnih službenika sugerisalo je da su podaci ruske dezinformacije, što je lažna tvrdnja koju je Džo Bajden ponovio dok je vodio kampanju za predsednika.

“Ovo je bio dogovor koji je vodio 51 bivši stub u obaveštajnoj zajednici, podržan rečima i delima politički motivisanog DOJ-a i FBI-a”, rekao je Mac Isaac.

Mac Isaac je tvrdio da ga je Schiff, predsedavajući Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, oklevetao rekavši u intervjuu za CNN da “cela kleveta na Bajdena dolazi iz Kremlja”. Tvrdio je da je CNN svesno emitovao klevetničku priču koja lažno povezuje laptop sa Rusijom. Slične je tvrdnje izneo i o izveštajima Politica i Daily Beasta.

Nekoliko meseci nakon što je Bajden preuzeo dužnost, nasleđeni mediji počeli su potvrđivati ​​skandal s laptopom. Ironično, novinar Politico-a prošlog septembra izvestio je da je nezavisno potvrdio autentičnost ključnih mejlova sa laptopa, što je u suprotnosti s ranijim tvrdnjama njegove vlastite publikacije. Ranije ove godine, New York Times i Washington Post potvrdili su autentičnost mejlova Hantera Bajdena.

Mac Isaac je rekao da se suočio s lažnim optužbama da je ruski špijun i da je bio prisiljen da zatvori svoju radionicu i sakrije se u Koloradu nakon što su ljudi bacali povrće, jaja i pseći izmet na njegovu radnju. Takođe je bio preplavljen pretnjama smrću.

45-godišnji Mac Isaac tužio je Twitter prošle godine jer ga je navodno klevetao kao kriminalnog hakera tako što je cenzurisao postov laptop na lažnoj tvrdnji da je zasnovan na hakovanim materijalima. Sudija je odbacio tužbu prošlog septembra jer Twitter nikada nije identifikovao Mac Isaaca, a tehničaru je naloženo da plati pravne troškove platforme društvenih medija, u iznosu od oko 175.000 dolara.

Poslednju pravnu akciju Mac Isaac-a finansira America Project, grupa koju predvode biznismen Patrick Birne, penzionisani vojni general Majkl Flin i Flinov brat Džozef Flin. “Moj tim je sretan što može obezbediti finansijska sredstva koja će omogućiti Džon Paulu Mac Isaac-u da traži istinsku pravdu”, rekao je Džozef Flin.

Tužilac je rekao da se nada da će otkriti odakle potiču pokušaji da se napadne priča o laptopu. “Borba da se dođe do dna ko je svima rekao da su to ruske dezinformacije mnogo je važnija za naciju od mene da očistim svoje ime”, rekao je Mac Isaac.

NultaTačka