Sve vesti Svet

Amerikanci konačno priznaju: Rusi ušli u centar Mariupolja

Amerikanci konačno priznaju: Rusi ušli u centar Mariupolja

Prema tvrdnjama sa Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona, ruska vojska ipak je ostvarila napredak u opkoljenom Mariupolju.

Sa druge strane zpadni mediji tvrde da Rusi nemaju pristup gradu i da Ukrajinske snage navodno napreduju u kontri te da oduzimaju osvojene teritorije od ruske vojske.

Podsetimo, više puta je taj grad označen kao tačka koja će prelomiti rat u UKrajini, ali su do sada zapadni mediji tvrdili da Rusi nisu uspeli da ga osvoje.

Međutim, sada američki Institut tvrdi drugačije, navodeći da su pripadnici ruske vojske ušli u središnje područje grada 24. marta.

Lučki grad, koji se smatra ključnim za rusku okupaciju, opkoljen je ruskim trupama od početka marta. Kako se situacija u Mariupolju pogoršava, lokalne ukrajinske vlasti napustile su grad da bi bolje koordinisale regionalne operacije, kaže ovaj nezavisni tink tenk sa sedištem u SAD-u.

Dodaju da su ruske snage nastavile da granatiraju Harkiv, te da su pogodile mesto isporuke humanitarne pomoći, ubivši šest i ranivši 15 ljudi, a osigurale su i nekoliko manjih napredovanja u regionima Donjecka i Luganska.

NultaTačka