Sve vesti Svet

Amerikanci ne znaju gde na kraju završi oružje koje šalju Ukrajincima

Amerikanci ne znaju gde na kraju završi oružje koje šalju Ukrajincima

Sjedinjene Države imaju malo načina da prate gde tačno završava oružje koje su SAD poslale Ukrajini, izvestio je CNN, pozivajući se na izvore u ministarstvu odbrane zemlje.

-Sjedinjene Države imaju malo načina da prate značajne pošiljke protivtenkovskog, protivvazdušnog i drugog naoružanja koje su poslale preko granice u Ukrajinu, navodi kanal.

Kako navodi Si-En-En, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane, postoji rizik da bi, dugoročno gledano, neko od oružja poslatog u Kijev „moglo da završi u rukama drugih oružanih snaga i milicija koje Sjedinjene Države nisu nameravale da naoružaju.”

-Imamo poverenja na kratak rok, ali kada ono (oružje – prim. aut.) padne u maglu rata, nemamo skoro nikakvu predstavu gde je… Ono pada u veliku crnu rupu, a posle kratkog vremenskog perioda nemamo skoro nikakvog saznanja (za to gde se nalazi oružje – prim. aut.), rekao je jedan od izvora za TV kanal.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske: Istinu o Američkim biolaboratorijama u Ukrajini mora čuje ceo svet

Kako navodi TV kanal, američka vojska „nije na terenu“ borbenih dejstava, pa stoga „u velikoj meri zavisi od informacija koje je dala vlada Ukrajine. Američki zvaničnici priznaju da „Ukrajina ima podsticaj da pruži samo informacije koje će podržati njen argument za dodatnu pomoć“.

Najnoviji paket vojne pomoći Ukrajini koji su prošle nedelje odobrile američke vlasti uključivao je artiljerijsko oruđe, zajedno sa oklopnim transporterima, helikopterima, municijom i bespilotnim letelicama.

Ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu izjavio je u utorak da Vašington i zapadne zemlje koje on kontroliše čine sve da produže specijalnu operaciju Oružanih snaga Rusije i nameravaju da se bore „do poslednjeg Ukrajinca“.

NultaTačka/Novosti