Sve vesti Svet

AMERIKANCI planiraju da izvezu 10 miliona vakcina koje nisu prošle bezbedonosne standarde? Neće ih valjda slati u Srbiju?

Ljudi koji kanal iz naše produkcije Nulta Tačka, ”Mario Zna”, verovatno se sećaju kada smo pričali u vezi one nesreće u laboratoriji u Baltimoru ( SAD ) koja je dovela do uništenja miliona doza vakcina Džonson & Džonson unakrsnom kontaminacijom sastojcima iz Astra Zeneke koje su se proizvodile u istoj fabrici, zaista veliki nemar, zar ne?

Nakon tog incidenta koji je sigurno stvorio veliku štetu i doveo u pitanje sigurnost i efikasnost vakcina, FDA ( Administracija o sigurnosti hrane i lekova ) prati sigurnosne i proizvodne postupke u postrojenju.

NAJNOVIJA VEST! DOKAZI! Snimci pokazuju da su Kinezi u Vuhanskoj laboratoriji držali slepe miševe na kojima su eksperimentisali! (VIDEO)

Ali, uprkos tome što je američka vlada bila uključena u aktivnu sigurnost ove kompanije, pokušaji da se kompanija J & J vrati na proizvodnju punom parom, prema navodima Nju Jork Tajmsa, još 60 miliona novh doza proizvedenih u postrojenju ove kompanije nije ispunjavalo bezbednosne standarde.

U izjavi, FDA je rekla da je pre donošenja svoje odluke sprovela temeljni pregled evidencije postrojenja i rezultata ispitivanja kvaliteta koje je izvršio proizvođač. Agencija je rekla da nastavlja da ”radi na rešavanju problema” u fabrici u Balitmoru sa Džonson & Džonson i Emerdžent.

Dr.Peter Marks, glavni regulator FDA-a za vakcine, rekao je u izjavi da agencija sprovodi opsežni pregled serija vakcina proizvedenih u fabrici ”dok se Emerdžent BioSolušn priprema za nastavak proizvodnih operacija korektivnim merama kako bi se osigurala usklađenost sa FDA trenutnim zahtevima dobre proizvodne prakse”.

Srećom po predsednika Bajdena, SAD imaju već dovoljno doza Fajzer i Moderne da zadovolje domaću potražnju. Ali, najnovija proizvodna situacija otežaće Americi u izvozu doza u zemlje širom sveta kojima su očajnički potrebne.

Od uništenih doza, 10 miliona će se prodavati u SAD-u i inostranstvu sa posebnom etiketom upozorenja na kojoj će pisati : regulatori ne mogu garantovati da je Emergent Biosolutions, kompanija koja upravlja proizvodnjom vakcina, sledila dobru proizvodnu praksu.

NE PROPUSTITE EMISIJU UŽIVO SA MARIO ZNA! SLEDI LUDNICA!

Plan agencije ( FDA) da dozvoli upotrebu 10 miliona doza u Sjedinjenim Državama i inostranstvu sa ovakvom greškom u proizvodnji pomalo je neobičan za proizvod o kojem ovise nečiji životi, rekli su stručnjaci. Regulatori imaju diskreciono pravo da preduzmu te mere ako su lekovi preko potrebni i ako ih nema dovoljno, dodaju oni.

U izjavi, FDA navodi da su pre donošenja ovakve odluke ”sprovela temljnu reviziju evidencije postrojenja i rezultata ispitivanja kvaliteta koje je izvršio proizvođač”.

Takođe je razmotrila trenutnu vanrednu situaciju u javnom zdravstvu. Zapravo, pravi problem ovde je u tome što nakon dužeg vremena ispitivanja i prekida proizvodnje, fabrika Emergent, ključni deo američke infrastrukture vakcina, još uvek ne proizvodi ni blizu dovoljan broj doza za građane Amerike.

Iako je gubitak od 60 miliona doza Džonson & Džonson zadao veliki udarac politici vakcina administracije Džoa Bajdena, Bela kuća je početkom ove nedelje saopštila da su se SAD dogovorile o kupovini 500 miliona doza vakcina od Fajzera i Moderne pod uslovom da se vakcine doniraju drugim zemljama kojima je to preko potrebno kao i zemljama koje nisu u stanju da obezbede veći broj za svoje građane.

 

O uredniku

Milica Đorović