Sve vesti Svet

AMERIKANCI ŠALJU BOMBARDERE B-53 U AVGANISTAN! PRE NEDELJU DANA SU SE POVUKLI ALI TALIBANI ZAUZIMAJU GRAD PO GRAD

Pisao Elena Vuk

SAD su poslale borbene avione protiv talibana u Avganistan, ciljajući grupu u nedavno zauzetom gradu Sheberghan. Napadi su usledili kada je grupa navodno stigla do Kunduza, petog najvećeg grada u zemlji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Talibani drže položaj oko Sheberghan-a, koji je postao druga provincijska prestolnica koja je pala u ruke grupe u poslednja dva dana, na meti su aviona B-52 Stratofortress od subote uveče, rekao je potparol avganistanske vojske Fawad Aman.

 

Zvaničnik je rekao da su napadi naneli velike gubitke militantima, pri čemu je poginulo preko 200 boraca, a uništeno je više od 100 vozila. Uništena je i velika zaliha municije. Međutim, do sada se nisu pojavili snimci koji bi potvrdili tvrdnje avganistanske vlade o velikim gubicima Talibana.

Teške avione iz doba Hladnog rata podržavali su i topovi AC-130 Spectre, preneli su američki mediji. Kopneno jurišni avioni tog tipa teško su naoružani mini puškama, rotacijskim topovima velikog kalibra, pa čak i haubicom.

Do bombardovanja je došlo nakon što su talibani zauzeli Sheberghan, glavni grad provincije Jawzjan. Neposredno pre toga, u ruke militantne grupe pao je i grad Zaranj, glavni grad jugozapadne avganistanske pokrajine Nimroz.
Ofanzivna grupa protiv vlade nastavlja se širom zemlje, a navodno su se militanti u subotu infiltrirali u treći glavni grad pokrajine i peti po veličini grad Kunduz u zemlji.

Iako razvoj nije službeno potvrđen, pro-talibanski izvori tvrde da su militanti zauzeli velike delove grada. Snimci kruže internetom kako bi se prikazali talibanske borce u gradu.

 

Talibani su navodno zarobili i lokalni zatvor i sedište policije, oslobađajući zatvorenike iz ćelija.

 

Poslednjih dana, grupa je izvršila pritisak i na druge provincijske centre, uključujući Kandahar na jugu i Herat na zapadu, drugi i treći najnaseljeniji grad u zemlji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT