Sve vesti Svet

AMRIKANCI PRIZNALI: Nije moguće izbaciti Rusiju iz Saveta Bezbednosti UN

AMRIKANCI PRIZNALI: Nije moguće izbaciti Rusiju iz Saveta Bezbednosti UN

Stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da nije moguće izbaciti Rusiju iz Saveta bezbednosti UN, ali da će zapadne zemlje učiniti sve što je u njihovoj moći da izoluju Moskvu.

“Savet bezbednosti je nastao kao proizvod stvaranja UN posle Drugog svetskog rata. Oni (Rusija) su članica Saveta bezbednosti. To je činjenica. Tu činjenicu ne možemo da promenimo, ali sigurno možemo da ih izolujemo u Savetu bezbednosti. Možemo učiniti da im prisustvo u tom telu bude veoma neprijatno”, rekla je Tomas-Grinfild za MSNBC.

Ona je potvrdila da Vašington i njegovi saveznici rade na isključivanju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, preneo je Tass.

Izjava američkog diplomate usledila je posle jučerašnjeg poziva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Ujedinjenim nacijama da reformišu svoj sistem, kojim se Rusiji kao stalnoj članici Saveta bezbednosti daje pravo veta.

On je pozvao Savet bezbednosti da izbaci Rusiju iz svog sastava “kao agresora i izvor rata, tako da ne može da blokira odluke o sopstvenoj agresiji”.

Zelenski je rekao da bi trebalo raspustiti Savet bezbednosti ako to telo ne može da nađe način da pomogne da se zaustavi ruske akcije u Ukrajini, jer to, kako tvrdi, dokazuje da SB UN ne može ništa da uradi sem da razgovara.

NultaTačka/Novosti