Sve vesti Svet

Anketa: Polovina Kanađana kaže da Trudo ne može da obavlja posao premijera

Anketa: Polovina Kanađana kaže da Trudo ne može da obavlja posao premijera
Pisao Elena Vuk

Kanadski premijer Džastin Trudeau izgubio je dosta svojih pristalica i glasača svojim nedavnim postupcima, pokazuje nova anketa.

Samo 16% ispitanika u istraživanju javnog mnjenja Maru reklo je da bi glasalo za Trudeaua na osnovu njegovih postupaka u protekle dve nedelje, kada je protest vozača kamiona protiv obavezne vakcine protiv Covid-19 prerastao u masivne blokade, inspirišući slične pokrete u nekoliko drugih zemalja. Samo 29% je reklo da se Trudeau ponašao “kako bi premijer trebao”, a 48% je zaključilo da “nije dorastao poslu premijera”.

“Poslednji put sam video brojke čak i slične ovim u poslednjim danima Brajana Mulronija”, rekao je izvršni potpredsednik Maru Džon Vrajtt za novine National Post. “Mislim da bi ga ovo moglo koštati pozicije.”

Mulroni, koji je bio premijer Kanade od 1984. do 1993., postavio je rekordno niske stope odobravanja od oko 12% krajem 1992. Trudeau, koji je ponovo izabran na vanrednim izborima u septembru prošle godine, imao je 42% odobravanja tek prošlog meseca u anketi Instituta Angus Reid.

Prema poslednjoj anketi, Kanađani podednako krive Trudeaua i kamiondžije da je situacija dostigla tačku ključanja. Anketa Marua pokazala je da 44% Kanađana veruje da je kanadski lider “zapalio” krizu, dok 46% smatra da su kamiondžije sami krivi za “podsticanje i eskalaciju”. Oko 53% ispitanika je reklo da je premijer “izgledao slab pred pretnjama”.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ I MARIO ZNA IMUNIZOVALI KRIZNI ŠTAB

Nova anketa Angusa Reida pokazala je da 54% Kanađana podržava trenutno zaustavljanje svih ograničenja u vezi s pandemijom, što je ogromna suprotnost u odnosu na 56% koji je nedavno u decembru reklo da bi podržali još jednu rundu zatvaranja zbog Omicrona.

Trudeau je bio kritikovan jer se efektivno skrivao dok su demonstranti još bili na prilazima glavnom gradu Otavi. Premijer je premešten na neotkrivenu lokaciju, navodno zbog sigurnosnih razloga, i odbacio je pretežno mirne demonstrante kao “neprihvatljive”. Trudeau je više puta tvrdio da kamiondžije i njihove pristalice imaju ekstremističke stavove, efektivno ih poredeći sa nacistima.

“Ljudi Otave ne zaslužuju da budu maltretirani u svom komšiluku, ne zaslužuju da budu suočeni s inherentnim nasiljem kukastog krsta koji vijori na uglu ulice, ili zastave Konfederacije, ili uvreda i podsmeha samo zato što nosi masku”, rekao je u ponedeljak.

Policija je u subotu počela pokušavati da okonča blokadu konvoja slobode najprometnijeg kanadskog graničnog prelaza prema SAD-u, mosta Ambasador, koji spaja Ontario i Detroit. Sud je blokadu proglasio nezakonitom, dajući demonstrantima rok do subote uveče da se sami raziđu ili rizikuju da budu uhapšeni i da im se zaplene vozila.

Taj potez usledeo je nakon proglašenja vandrednog stanja premijera Ontarija Daga Forda.

Nulta Tačka/RT