Sve vesti Svet

ANTIVIRUSNI LEKOVI NAMENJENI ZA COVID U KOMBINACIJI SA UOBIČAJNIM LEKOVIMA MOGU IZAZVATI OPASNE REAKCIJE

ANTIVIRUSNI LEKOVI NAMENJENI ZA COVID U KOMBINACIJI SA UOBIČAJNIM LEKOVIMA MOGU IZAZVATI OPASNE REAKCIJE

Pfizerov antivirusni oralni lek razvijen za lečenje COVID-19 može izazvati ozbiljne ili po život opasne efekte kada se koristi sa uobičajenim lekovima, uključujući neke antikoagulanse, neke antidepresive i neke statine za snižavanje holesterola, prema Američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

FDA ne preporučuje Paxlovid za one sa teškim oboljenjem bubrega ili jetre.

FDA je 22. decembra odobrila hitnu upotrebu (EUA) za Pfizerovu pilulu za lečenje COVID-19 kao tretman za blage do umerene slučajeve COVID-19 kod pacijenata starijih od 12 godina.

Paxlovid je bio prvi oralni lek ove vrste koji je odobrila FDA za lečenje COVID-19, sa ciljem da se smanji potreba za hospitalizacijom pre nego što se pacijenti previše razbole od infekcije.

„Ovo ovlašćenje pruža novi alat za borbu protiv COVID-19 u ključnom trenutku pandemije jer se pojavljuju nove varijante i obećava da će antivirusni tretman učiniti dostupnijim pacijentima koji su pod visokim rizikom od progresije do teškog COVID-19“, rekla je Patricija Kavaconi. , direktor FDA-ovog Centra za procenu i istraživanje lekova.

XI’AN: KINESKI GRAD U KARANTINU U KOJEM LJUDI MOLE ZA PARČE HLEBA (VIDEO)

Paklovid se sastoji od koktela dva leka, od kojih je prvi nirmatrelvir, koji sprečava umnožavanje virusa SARS-CoV-2, dok druga komponenta deluje na produženje trajanja nirmatrelvira.

EUA je došla mesec dana nakon što je savezna vlada objavila da će kupiti 10 miliona kurseva leka.

Ranije u novembru, Bajdenova administracija je već kupila oko 10 miliona kurseva leka u sporazumu vrednom više od 5 milijardi dolara.

„U očekivanju EUA, SAD će primati doze počevši od 2021. i tokom 2022. kao deo ugovora sa Pfizerom“, navodi se u saopštenju Zdravstvene i ljudske službe (HHS).

Sekretar HHS-a Xsavier Becerra je 18. novembra naglasio važnost „vakcinisanja“ čak i kada Paxlovid postane dostupan.

„Vakcinacija ostaje najvažnija akcija koju svako može da preduzme kako bi zaštitio sebe i druge i okončao ovu pandemiju, ali za ljude koji se razbole u budućnosti i koji su u opasnosti od ozbiljnih ishoda, uzimanje tableta koje mogu da uzmu da bi ih sprečile da dođu u bolnicu moglo bi da bude spas za život“, rekao je Becerra.

„Ovaj sporazum bi pomogao da se obezbedi da milioni doza ovog leka bude dostupan američkom narodu ako bude odobren.”

Ranije u decembru, Pfizer je objavio da je pilula u stanju da smanji rizik od hospitalizacije ili smrti od virusa korone za 89 procenata kada se uzme ubrzo nakon prvih simptoma.

Generalni direktor kompanije Pfizer Albert Burla je 8. decembra rekao za CNBC da su pošiljke tableta stigle u Sjedinjene Države, „tako da će proizvod biti dostupan ovog meseca ako bude odobren“.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/ZeroHedge