Sve vesti Svet

APOTEKE U NJUHEMŠIRU USKORO BI MOGLE DA PRODAJU IVERMEKTIN BEZ RECEPTA LEKARA

APOTEKE U NJUHEMŠIRU USKORO BI MOGLE DA PRODAJU IVERMEKTIN BEZ RECEPTA LEKARA
Pisao Elena Vuk

Stanovnici New Hampshire-a(SAD) bi uskoro mogli dobiti Ivermektin u apoteci bez prethodnog recepta ili odobrenja lekara.

Predloženi zakon pod nazivom House Bill 1022 omogućio bi farmaceutima da izdaju lek,  iako mu nedostaje odobrenje za takvu upotrebu od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA), putem trajnih naloga.

Prema zakonu, farmaceuti bi mogli “da izdaju Ivermektin pod dozvolom lekara ili APRN-a (Advanced Practice Registered Nurses), specifikuju mehanizam za dokumentovanje obavljenog skrininga i recepta u pacijentovom medicinskom kartonu i uključuju plan za procenu i lečenje štetnih događaja“, navodi se u predlogu zakona.

“Svaki takav recept će se smatrati izdatim u legitimne medicinske svrhe u uobičajenom toku profesionalne prakse.”

Od farmaceuta bi se takođe zahtevalo da svim pacijentima koji primaju ivermektin da “standardnim informativni list napisan jednostavnim jezikom” koji pruža informacije o uputama za zdravstvenu njegu i napominje važnost naknadne nege.

“Ništa na informativnom listu neće obeshrabriti primaoca da koristi ivermektin za lečenje COVID-19”, navodi se u zakonu.

Prema zakonu, mera bi stupila na snagu 60 dana nakon donošenja.

FDA nije odobrila Ivermektin za lečenje ili prevenciju COVID-19 i kod ljudi i kod životinja, navodi se na svojoj web stranici. Međutim, “odobren je za ljudsku upotrebu za lečenje infekcija uzrokovanih nekim parazitskim crvima i vaškama i kožnim bolestima poput rozacee.”

Agencija je saopštila da dok se klinička ispitivanja za procenu efikasnosti Ivermektina protiv COVID-19 odvijaju, trenutni podaci ne pokazuju da je to slučaj. Takođe je rečeno da je uzimanje velikih doza leka opasno, i naložilo je svakome ko dobije recept za Ivermektin da ga “ispuni preko legitimnog izvora kao što je apoteka i uzme ga tačno onako kako je prepisano”.

Neki se protive zakonu, uključujući Jeffrey Poirier-a, čija biografija na Twitter-u kaže da je registrovani farmaceut u New Hampshire-u.

“Ovo je protivno preporukama NHSHP-a (New Hampshire Society of Health-System Pharmacists), FDA i CDC-a. Očaj je sveprisutan, čak i kada se suoče sa savetima naših apotekarskih čelnika protiv toga,” napisao je u tvitu u sredu .

Određeni broj medicinskih stručnjaka svedočio je protiv zakona tokom zakonodavne sednice u utorak.

„Volio bih da verujem da je standard nege ovde u New Hampshire-u da pacijent može dobiti recept za ivermektin, off-label, sve dok je u idealnom slučaju taj pacijent uključen u neko kliničko ispitivanje, bilo da se radi o farmaceutskoj kompaniji ili to je akademska institucija kao što je Dartmouth“, rekao je dr. Nick Perencevich, penzionisani generalni hirurg, tokom svog svedočenja.

Republikanska državna predstavnica Leah Cushman, sponzor zakona i registrovana medicinska sestra, rekla je za Newsweek da želi osigurati da stanovnici države “imaju opcije za lečenje COVID-19”. Ona je takođe rekla da se teret virusa na bolnicama mora obuzdati, “a trenutno većina lekara ne nudi rano lečenje”.

Cushman-ova je rekao da komisija Predstavničkog doma radi na dvostranačkom amandmanu kako bi se rešila neka zabrinutost. To uključuje zahtev da pacijenti koji primaju lek budu obavešteni da je njegova upotreba za COVID-19 “off-label” i postavljanje smernica za praćenje bilo kakvih štetnih efekata, rekla je ona.

“Mislim da možemo raditi zajedno kako bismo to trebali proći preporuku odbora”, rekla je Cushman.

FDA je, međutim, naglasila da čak i nivoi ivermektina koji su odobreni za ljudsku upotrebu mogu imati potencijalno štetne efekte kada su u interakciji s drugim lekovima, kao što su razređivači krvi. Osim toga, predoziranje ivermektinom može uzrokovati mučninu, povraćanje, dijareju, nizak krvni pritisak, napade, komu, pa čak i smrt, navodi agencija.

“Postoji puno dezinformacija i možda ste čuli da je u redu uzimati velike doze ivermektina. Nije u redu”, objavila je FDA na svojoj web stranici.

Newsweek je kontaktirao FDA za komentar o zakonu.

Zakon u New Hampshire-u je trenutno na komisiji, ali će državni dom glasati o njemu u narednim snedeljama, izveštava WMUR.

Nulta Tačka/NewsWeek