Sve vesti Tehnologija

APPLE PLANIRA DA PREDSTAVI POTPUNO AUTONOMNI AUTOMOBIL 2025. GODINE

Apple možda izoštrava fokus svog dugog razvoja električnog automobila.

Izvori Bloomberg-a tvrde da Apple sada prebacuje pažnju na potpuno autonomni automobil, a ne samo na konvencionalnije vozilo sa poluautonomnim karakteristikama. Novi vođa projekta Kevin Linč želi da prvi model ima poptunu autonomiju, rekli su upućeni.

Apple's Self-Driving Test Fleet Adds More Drivers, Apple Car Still Due in 2025 - autoevolution

Kompanija navodno ubrzava svoje planove kako bi se uskladila. Tamo gde je Apple nedavno ciljao lansiranje za pet do sedam godina, izvori su rekli da sada ima za cilj 2025. ili samo četiri godine. Međutim, veruje se da je plan „fluidan“ i da se vrti oko toga da Apple na vreme završi svoj potpuno autonomni sistem. Apple je navodno završio veliki deo „osnovnog posla“ na procesoru automobila.

Tipsteri su takođe sugerisali da je Apple imao na umu „idealan“ enterijer sa sedištima za putnike nalik salonu, infotainment sistemom na dodir u sredini i bez volana ili pedala. Razgovara se i o režimu hitnog preuzimanja kontrola, dodali su izvori.

Apple je odbio da komentariše. Novi prioritet bi mogao da pomogne projektu koji je doživeo nekoliko neuspeha, uključujući odlazeće rukovodioce i nervozne partnere. Kompanija bi mogla da parira ili pobedi trenutne proizvođače automobila koji planiraju da ponude punu ili skoro punu autonomiju otprilike u isto vreme, kao što je VW. Međutim, potpuno samostalna vožnja ima mnogo izazova, uključujući teško predvidljiv saobraćaj i vremenske probleme poput snega. Ne bi bilo iznenađujuće kada bi Apple morao da odloži proizvodnju automobila, ili barem da zamoli vozače da preuzmu kontrolu u određenim uslovima.

Nulta Tačka/TechCrunch

O uredniku

Milena Stojakovic