Sve vesti Svet

APPLE preti da će ukloniti rusku verziju Youtube-a (RuTube) u najnovijem talasu CENZURE

APPLE preti da će ukloniti rusku verziju Youtube-a (RuTube) u najnovijem talasu CENZURE

Apple je dao ruskoj platformi za video hosting Rutube dve nedelje da sakrije sadržaj koji proizvode državni mediji u zemlji od globalnih korisnika u svojoj iOS aplikaciji, saopštila je moskovska služba.

„Apple predlaže da se problem moderiranja reši u dva koraka: da se aplikacija učini dostupnom samo ruskim korisnicima ili da se ukloni sadržaj ’državnih medija’“, rekao je Rutube u izjavi ruskoj novinskoj agenciji TASS u ponedeljak.

Rutube je rekao da je Apple zapretio da će izbrisati aplikaciju iz AppStore-a ako se ne povinuje nalogu. Kompanija je istakla da je već zabranila pristup aplikaciji iz svih zemalja osim Rusije, Belorusije i Kazahstana.

UPUTSTVO- Evo kako da prepoznate ko radi za Vučića: Koga ON plaća a KO za njega radi besplatno

„Rutube ne planira da postavlja ograničenja na ruske medije jer se time krše prava ruskog govornog stanovništva“, saopštila je kompanija.

Pokrenuta 2006. godine, platforma je opisana kao ruska verzija YouTube-a. I dalje postavlja video zapise ruskih medija povezanih sa državom, uključujući TV kanale Rossia 1 i Channel One, kao i nekoliko popularnih podkastera i blogera, nakon što su njihovi video snimci zabranjeni na Jutjubu kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, koja je pokrenuta krajem februara.

Kao i mnogi svetski brendovi, Apple je u martu suspendovao poslovne aktivnosti u Rusiji i napustio tržište zemlje.

Nulta Tačka/RT