Sve vesti Svet

ARAPSKO LETO PODSTAKNUTO COVID-om?! IZVEDEN PUČ U TUNISU!

Tunižanski predsednik smenio je premijera Hichama Mechichija i suspendovao parlament nakon dana antivladinih protesta.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Predsednik Tunisa suspendovao je parlament i smenio premijera Hichama Mechichija potezom koji su njegovi rivali osudili kao napad na demokratiju, ali koji su drugi proslavili na ulicama.

Predsednik Kais Saied rekao je u nedelju da će izvršnu vlast preuzeti uz pomoć novog premijera nakon što je u nekoliko gradova u Tunisu došlo do nasilnih protesta zbog postupanja sa pandemijom COVID 19.

Tunisia's President Kais Saied ousts government in move critics call a coup  | South China Morning Post

,,Mnogi ljudi su prevareni licemerjem, izdajom i pljačkom ljudskih prava”, rekao je predsednik Tunisa za državne medije

,, Upozoravam svakog ko pomisli da pribegne oružju… oružane snage će odgovoriti mecima”-dodao je

On je takođe suspendovao i imunitet članova parlamenta, insistirajući da su njegovi postupci u skladu sa ustavom.

Izjava je usledila nakon hitnog sastanka u nejgovoj palati nakon što su hiljade Tunižana izašli na ulice u nekoliko gradova.

Predsednik parlamenta Tunisa Rached Ghannouchi optužio je predsednika Saieda da je pokrenuo ,,puč protiv revolucije i ustava”.

,,Smatramo da institucije još uvek stoje i da će pristalice Ennahdhe i naroda Tunisa braniti revoluciju”, rekao je Ghannouchi, koji je na čelu Ennahdhe, telefonskoj agenciji redakcije Rojters.

Sve ovo dolazi nakon nekoliko nedelja ,,prepucavanja” kako predsednika Tunisa tako i smenjenog premijra oko održavanja ,,covid situacije” a šta je prava pozadina početka novog Arapskog ne proleća, već leta, uskoro ćemo saznati.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”