Sve vesti Svet

Asanž se suočava sa doživotnom robijom u Americi- njegovi advokati uložili žalbu

Asanž se suočava sa doživotnom robijom u Americi- njegovi advokati uložili žalbu

Džulijanu Asanžu preti doživotna robija u Americi zbog špijunaže, a njegov advokatski tim uložio je žalbu sudu, nakon sastanka sa komesarkom UN za ljudska prava, Mišel Bašele.

Asanž (51) je optužen u SAD za špijunažu po 18 tačaka optužnice, zbog dokumenata koji su procureli 2010. i 2011. godine, a ako bude osuđen, preti mu doživotni zatvor, navodi britanski list.

Vikiliks je saopštio da je Asanžov pravni tim izneo „savršene žalbene razloge“ Vrhovnom sudu Velike Britanije, protiv odluke britanske ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel, koja je u junu odobrila izručenje Asanža u SAD.

Britanski sud je prošle godine stopirao njegovo izručenje, ali je nakon toga usvojena žalba američke vlade Višem sudu, navodi Gardijan.

Evropljani će plakati- Luciferi iz Davosa žele od 2030 da “GAJE LJUDE”

Žalba njegovog pravnog tima usledila je nakon što se Komesarka za ljudska prava UN Mišel Bašele sastala sa Asanžovim advokatima i suprugom u Ženevi.

Džulijan Asanž, koji je australijski državljanin, se od 2019. nalazi u Belmaršu, zatvoru visokog obezbeđenja u Londonu, od kada mu je Ekvador ukinuo azilantski status u ambasadi u Londonu. Džulijanu Asanžu preti doživotna robija u Sjedinjenim Državama po 18 tačaka optužnice.

NultaTačka