Sve vesti Svet

ASANŽ U JOŠ VEĆOJ OPASNOSTI ZBOG MOGUĆEG IZRUČENJA: SAD-u JE DOZVOLJENO DA OSPORI KLJUČNE PSIHIJATRIJSKE DOKAZE U POKUŠAJU DA PONIŠTI BRITANSKO ODBIJANJE DA GA PREDA

Pisao Elena Vuk

Viši sud u Londonu dozvolio je Sjedinjenim Državama da ospore psihijatrijsku procenu Džulijana Asanža, koja je bila ključna u ranijoj sudskoj presudi kojom se odbija zahtev Vašingtona da ga izruči.

Žalbeni postupak u sredu najnoviji je napredak u kontinuiranim naporima Sjedinjenih Država da izruče Asanža da mu se sudi na američkom tlu zbog navodnih zločina.

Britanski sudija odbio je zahtev u januaru iz humanih razloga, zaključivši da postoji veliki rizik da će Asanž sebi oduzeti život ako pristane na njegovo izručenje. Svedočenja psihijatra Michael Kopelman-a o lošem stanju mentalnog zdravlja ovog australijanca, bila su ključna u ovom slučaju.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJU EMISIJU SA KANALA MARIO ZNA UŽIVO!

SAD-u je bilo dozvoljeno da ospori presudu Okružnog suda po tri tačke i žele da nastavi sa dva dodatna argumenta. Jedna od njihovih dodatnih linija napada, koju je odobrio sudija Lord Tim Holroide, bila je traženje odbacivanja Kopelmanovih svedočenja, zbog činjenice da je u početku skrivao Asanžovu vezu sa Stelom Moris i činjenicom da su zajedno imali dvoje dece.

Clair Dobbin, koja zastupa američku stranu, tvrdila je da je profesor “zaveo” sud i da je sudija Vanessa Baraitser trebala odbaciti njegovo mišljenje o Asanžovom stanju duha.

Ime Asanžovog partnera nije bilo javno u vreme Kopelmanovog prvog svedočenja, ali je postalo poznato pre donošenja presude. Veštak odbrane je ipak prijavio Asanžovo očinstvo, a na pritisak američke strane tokom saslušanja o izručenju rekao je da nije otkrio Stelin identitet iz poštovanja prema njenoj privatnosti. Sudija Baraitser je prilikom odbijanja zahteva za izručenje odlučila da, iako je Kopelman obmanuo sud, nije uspeo u ulozi nepristrasnog svedoka.

Edvard Fitzgerald, koji zastupa Asanža, protivio se, rekavši da je briga za porodičnu sigurnost prirodna u njegovoj situaciji. Podsetio je da je jedna španska privatna firma za obezbeđenje angažovana da špijunira Asanža navodno otela pelenu njegovom sinu kako bi testirala njegovu DNK i identifikovala roditelje deteta. Asanžov saradnik dečaka je redovno dovodio u posetu u ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je boravio sedam godina kako bi izbegao postupak ekstradicije. Sumnja se da je firma radila u ime američke vlade, a njene navodne aktivnosti opširno su citirane pred sudijom Baraitser-ovom.

 

Prema nekim izveštajima, Dobbin je odgovorio Fitzgeraldu rekavši da je Asanžova briga za porodicu “prošla pored puta” kada je objavio tajne podatke koji su mu procurili. Optužbe SAD protiv suosnivača WikiLeaksa datiraju od pre više od jedne decenije, kada je njegova organizacija otkrila detalje o neslanim akcijama američkih trupa u Iraku i Avganistanu, na osnovu materijala koji je dostavila uzbunjivačica Chelsea Manning.

Njegov romantični odnos sa Morisovom se navodno razvio tek nakon što se 2012. sakrio u ambasadi Ekvadora. WikiLeaks nastavlja sa izdavačkim radom čak i sa Asanžom u britanskom pritvoru.

Američko pravosuđe optužilo je Asanža za zločine povezane sa hakovanjem, ali njegove pristalice kažu da nije učinio ništa osim onoga što bi bilo koji odgovoran izdavač učinio da zaštiti svoje izvore. Pošto je odbijen zahtev za njegovo izručenje, ključni svedok sa američke strane se oglasio i priznao da je izmislio svoje svedočenje protiv Asanža.

Asanž je i dalje zatvoren u britanskom zatvoru Belmarsh sa najvećom bezbednošću, koji je obično rezervisan za opasne nasilne kriminalce.

Ročište po žalbi SAD na britansko odbijanje da ga izruči okvirno je zakazano za oktobar.

Sloboda za Asanža i slobodno novinarstvo!!! Free Assange!!!

Nulta Tačka/RT