Sve vesti Svet

Asanžovi advokati i novinari tuže CIA-u zbog špijuniranja

Asanžovi advokati i novinari tuže CIA-u zbog špijuniranja

Grupa američkih novinara i advokata tužila je CIA-u i njenog bivšeg direktora Majka Pompea zbog špijuniranja, kršeći njihova ustavna prava, tokom njihovih poseta suosnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu kada se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu.

U tužbi, koja je u ponedeljak podneta američkom Okružnom sudu u Njujorku, CIA je optužena za kršenje prava na privatnost više od 100 američkih državljana koji su se sastali sa Asanžom 2017. i 2018. Agencija kojoj je zakonom zabranjeno prikupljanje obaveštajnih podataka o američkim državljanima, špijunirala je novinare, advokate, pa čak i doktore koji su posetili urednika i aktivistu rođenog u Australiji, koji je bio u nevolji, dok se sklonio u ambasadu Ekvadora, tvrdi se u tužbi.

Tužioci u predmetu su novinari Džon Gec i Čarls Glas, kao i dva advokata koji su zastupali Asanža, Debora Hrbek i Margaret Kunstler.

Asanž je ostao u ambasadi sedam godina, a zatim ga je britanska policija zatvorila nakon što je ekvadorska vlada ukinula njegovu zaštitu odnosno azil 2019. U tužbi se navodi da su ljudi koji su ga posetili morali da predaju svoje mobilne telefone i druge elektronske uređaje kompaniji Undercover Global SL, privatnom obezbeđenju ambasade, pre sastanka sa Asanžom. Bez znanja ekvadorske vlade, bezbednosna firma je navodno kopirala podatke sa uređaja i predala ih CIA-i.

Pompeo, tadašnji direktor agencije, ovlastio je i odobrio krađu podataka – kršenjem prava tužilaca iz Četvrtog amandmana na nerazumno pretresanje i zaplenu, tvrdi se u tužbi. U tužbi se navodi da je Pompeo obećao da će krenuti na Vikiliks, nazivajući ga „nedržavnom neprijateljskom obaveštajnom službom“, dok je Asanža proglasio „narcisom“, „prevarom“ i „kukavicom“.

Počelo suđenje u Donjecku: Hrvatskom plaćeniku preti smrtna kazna

UC Global je takođe snimio razgovore između Asanža i njegovih posetilaca u ime CIA-e, navodi se u tužbi. Nezakonito špijuniranje je uključivalo prisluškivanje privatnih informacija ne samo tužilaca, već i njihovih prijatelja, članova porodice i poslovnih saradnika, navodi se u tužbi.

Asanž se trenutno suočava sa optužnicom saveznog suda u SAD od 18 tačaka za optužbe vezane za špijunažu, za koju njegovi advokati tvrde da je odmazda za objavljivanje „istinitih informacija vrednih vesti“ o američkim vojnim zverstvima u Iraku i Avganistanu. Izdavač je još uvek u zatvoru u Velikoj Britaniji i bori se protiv ekstradicije u SAD.

Nova tužba citira nekoliko ključnih dokumenata koje je WikiLeaks razotkrio, uključujući priručnik američke vojske koji otkriva maltretiranje zatvorenika u zalivu Gvantanamo, video snimak iz helikoptera Apač koji pokazuje kako američke trupe ubijaju iračke civile i izveštaj američkog vazduhoplovstva koji opisuje jame sa toksičnim materijama u vojnim bazama.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/RT