Sve vesti Svet

ASTRA ZENECA I J&J PRIZNALI DA SU NJIHOVE VAKCINE POTENCIJALNO SMRTONOSNE?! POČINJU DA RADE NA MODIFIKACIJAMA KAKO BI UKLONILI NUSPOJAVE

Pisao Elena Vuk

Juče je FDA potvrdila da je vakcina Džonson i Džonson( Johnson & Johnson ) možda povezana sa retkim nuspojavama u skladu sa neurološkim stanjem poznatim kao Guillain-Barré sindrom( akutni uzlazni polineuritis ).

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Vest je bila samo najnovije otkriće retke, ali potencijalno opasne po život nuspojave izazvane vakcinama. I AstraZeneca i J&J povezani su sa cerebralnim krvnim ugrušcima, dok su vakcine Pfizer i Moderna (koji koriste novu tehnologiju poznatu kao mRNA) povezani sa upalom srčanog mišića kod malog broja pacijenata.

Nije iznenađujuće što mediji nisu posvetili puno pažnje ovim nedostatcima. Vlasti poput CDC-a insistiraju da su koristi od vakcine daleko veće od rizika, dok se dr. Fauči obratio CNBC-u u utorak ujutro kako bi pružio uverenja o novoj oznaci upozorenja J&J-a, istovremeno predlažući da privatne kompanije više moraju uticati na Amerikance da se vakcinišu.

Srećom po mali broj pacijenata koji su potencijalno u riziku od razvoja nuspojava izazvanih vakcinom, proizvođači vakcina AstraZeneca i J&J (koji koriste adenovirusnu tehnologiju) rade na modifikacijama koje bi mogle smanjiti, ili eliminisati, određene opasne efekte, prema WSJ.

Zahvaljujući pomoći naučnika iz celog sveta, istraživanje u ranoj fazi pomoglo je utvrditi šta uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka. Tragovi koji se brzo razvijaju o tome kako nastaju ugrušci (delomično vođeni od strane nezavisnih naučnika iz Evrope, SAD-a i Kanade) pojačavaju nade u identifikovanje uzroka i moguće reorganizacije u AstraZeneki do sedeće godine.

Ipak, prerano je znati može li se vakcina modifikovati ili bi to imalo komercijalnog smisla, kažu anonimni izvori WSJ-a.

I za AstraZenecu i za J&J, uklanjanje retkih problema sa zgrušavanjem krvi i ostalih gore opisanih neuroloških simptoma bile bi velika pobeda za ove dve kompanije koje su izgubile vodeće pozicije u trci sa vakcinama. Promene bi čak mogle pomoći da se vakcine pretvore u “novac”.

Ali prvo, naučnici kažu da trebaju da shvate je li problem jedan od sastojaka injekcija, postupak pročišćavanja ili nešto što je ugrađeno u način rada vakcine (što bi bio veći problem). Sara Gilbert( Sarah Gilbert ), Oksfordska naučnica i ko-izumitelj vakcine, kaže da je njen tim usredsređen na otkrivanje šta tačno pokreće imunološki odgovor koji podupire stvaranje ugrušaka.

U međuvremenu, Rojters izveštava da Evropski regulatori nisu dobili ključne podatke i druge materijale od proizvođača Sputnika V, ruske vakcine koju već koristi mali broj zemalja EU, ali traži odobrenje za upotrebu širom EU.

Izvori su za Rojters rekli da su neuspesi verovatno posledica nedostatka iskustva Instituta Gamaleja u radu sa inostranim regulatorima. “Nisu navikli sarađivati sa regulatornom agencijom poput EMA-e”, rekla je osoba bliska agenciji, misleći na Gamaleju i njene naučnike.

Portparol J&J rekao je da kompanija podržava “kontinuirano istraživanje i analizu dok radimo sa medicinskim stručnjacima i globalnim zdravstvenim vlastima.” AstraZeneca je rekla da “aktivno sarađuje sa regulatorima i naučnom zajednicom kako bi razumela ove izuzetno retke događaje zgrušavanja krvi, uključujući informacije za vođenje rane dijagnoze i intervencije i odgovarajućeg lečenja. ”

Čekajte, priznali su?

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge