Sve vesti Svet

Australija ne isključuje naoružavanje Tajvana protiv Kine

Australija ne isključuje naoružavanje Tajvana protiv Kine
Pisao Elena Vuk

Australijski ministar odbrane Piter Daton odbio je da isključi mogućnost naoružavanja Tajvana protiv Kine na isti način na koji je Zapad naoružao Ukrajinu protiv Rusije, tvrdeći da će Australija učiniti sve što može da „odvrati Kinu od akata agresije“.

U intervjuu za Insajderski program ABC-a u nedelju, Daton je tvrdio da Kina „gomila nuklearno oružje” i „militarizuje” i uporedio je „pretnju” Kine da povrati Tajvan sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

Nakon što je upitan da li bi Australija naoružala Tajvan na isti način na koji je Zapad naoružao Ukrajinu ako Kina pokuša da povrati ostrvo, Daton je rekao: „Pa, mislim da činimo sve što možemo da odvratimo Kinu od akata agresije u našem regionu.

Pitanje je, kao što je trenutno u Ukrajini, ako je Tajvan, da li se samo tu zaustavlja? – upitao je ministar, pre nego što je citirao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Da li to znači da Kina želi da ima ovaj model pritočne države kao što su Kisindžer i drugi govorili tokom istorije u Indo-Pacifiku? Šta to znači za naše trgovinske odnose sa Malezijom ili sa Vijetnamom ili sa Indonezijom?

Daton je tvrdio da, iako uvek postoji „cena za akciju“, postoji i „cena neaktivnosti“ i dodao:

Za sada je naša želja da vidimo prevladavanje mira i da odvratimo bilo kakve akte agresije, bilo da su iz Kine ili iz Rusije ili bilo koga drugog.

Nakon što je intervjuer Dejvid Spirs zatražio od Datona da da jasan odgovor o tome da li će Australija naoružati Tajvan, Daton je odbio da isključi bilo šta, rekavši da će se zemlja „zainteresovati za bilo koji od tih sukoba ili pretnju sukobom koji služe našem nacionalnom interesu“.

Ministar je takođe rekao da će aranžman Australije o nabavci podmornica na nuklearni pogon u bliskoj budućnosti poslati „veoma snažnu poruku odvraćanja“ u Indo-Pacifiku i upozorio je da Kina „gomila ogromne snage“ u regionu.

Upitan da li bi Australija pomogla SAD ako preduzme akciju protiv Kine zbog Tajvana, Daton je rekao: „Ako je u našem nacionalnom interesu da zaštitimo našu domovinu i naše saveznike, tada bismo doneli tu odluku o tome šta je najbolje za našu zemlju interes i nema smisla pretvarati se drugačije.”

VELIKI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I LUKA MAKSIMOVIĆ aka BELI PRELETAČEVIĆ

Živimo u veoma neizvesnom vremenu i to ne samo narednih nekoliko godina, već narednih nekoliko decenija. Želimo da mir zavlada u našem regionu, ali vi nemate taj mir ako raspravljate sa pozicije slabosti – zaključio je on.

Australija treba da bude u jakoj poziciji. Mi smo u najjačoj mogućoj poziciji ako smo u društvu velikih saveznika poput NATO partnera.

Tokom intervjua, Daton je takođe otkrio da će australijska vlada uskoro objaviti više o svom sporazumu o nuklearnim podmornicama sa SAD i Velikom Britanijom i da će „steći sposobnost mnogo ranije od“ 2040., datuma koji se prvobitno očekivao.

U novembru je Daton rekao da bi bilo „nezamislivo“ da se Australija ne pridruži SAD u preduzimanju akcija protiv Kine ako Peking pokuša silom da povrati Tajvan. Komentari su izazvali ogorčenje u Pekingu, a urednik Global Times-a Hu Ksiđin upozorio je Datona da je Australiji „bolje da bude spremna da se žrtvuje za ostrvo Tajvan i SAD“ ako ikada učini takav potez.

Nulta Tačka/RT