Sve vesti Svet

Australija predlaže da se digitalni ID sistem koristi za ukidanje anonimnosti korisnika društvenih mreža

Australija predlaže da se digitalni ID sistem koristi za ukidanje anonimnosti korisnika društvenih mreža

Zaposleni u Agenciji za digitalnu transformaciju (DTA) protivili su se korišćenju šeme digitalnog identiteta koju je predložila australijska vlada za deanonimizaciju naloga na društvenim mrežama. Bivši ministar za zapošljavanje, radnu snagu, veštine, mala i porodična preduzeća Robert Stjuart predložio je upotrebu kao način da se zaustavi trolovanje na mreži, izvestio je Crikey.

Australijska vlada istražuje načine za proveru starosti i identiteta građana na mreži. DTA je izradio nacrt zakona o pouzdanom digitalnom identitetu, a komesar za e-bezbednost je istraživao program za verifikaciju starosti kako bi pomogao da se utvrdi starost svakoga ko koristi bilo koji uređaj za pristup internetu. Takve predloge su dale vlade širom sveta i izazvale su nekoliko zabrinutosti za privatnost i slobodu govora.

Procureli zapisnici i memorandum sa sastanka između DTA i Kancelarije komesara za e-bezbednost u oktobru 2021. sugerišu da su zaposleni u DTA bili iznenađeni kada su čuli bivšeg ministra Stjuarta Roberta kako sugeriše, u intervjuu za Sky News, da bi šema digitalnog identiteta mogla da se koristi za identifikaciju ljudi koji stoje iza anonimnih naloga na društvenim mrežama.

„Nije veliki korak napred reći: pa, sačekaj, možda bi trebalo da koristimo digitalni identitet za […] oblasti u kojima identitet treba da se dokaže“, rekao je tada ministar.

„Da li je od DTA zatraženo da preduzme bilo kakvu radnju u vezi sa ovim javnim komentarima?“ glasio je deo memoranduma iz kancelarije Komesara za eBezbednost.

Zapisnici sa sastanka otkrivaju da su se zaposleni u DTA protivili korišćenju šeme digitalnog ID-a za identifikaciju naloga na društvenim mrežama: „Napomenuli su da i dalje pokušavaju da drže druge ideje/predloge za digitalni ID u opticaju”.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet