Sve vesti Svet

AUSTRALIJA: SVE VEĆI BROJ VAKCINISANIH HOSPITALIZACIJA ZBOG COVID-a

AUSTRALIJA: SVE VEĆI BROJ VAKCINISANIH HOSPITALIZACIJA ZBOG COVID-A
Pisao Elena Vuk

U Australiji, po prvi put, u državi Novi Južni Vels (NSW) je video više potpuno vakcinisanih pacijenata hospitalizovanih zbog COVID-19 u poređenju sa brojem nevakcinisanih pacijenata, dok izbijanje Omikrona nastavlja da se približava vrhuncu.

Podaci koje je objavila kritična obaveštajna jedinica vlade NSW-a otkrili su da je od 9. januara 68,9 posto pacijenata sa COVID-19 u dobi od 12 i više godina u bolnicama imalo dve doze vakcine, a 28,8 posto nije vakcinisano.

Broj dvostruko vakcinisanih pacijenata u jedinicama intenzivne nege (JIL) takođe je nadmašio broj nevakcinisanih, pri čemu se 50,3 posto vakcinisanih javilo na intenzivnu intenzivnu negu s COVID-19, više od 49,1 posto nevakcinisanih.

Međutim, na osnovu predstavljenih podataka, čini se da je šest puta veća verovatnoća da će nevakcinisane osobe biti hospitalizovane i skoro 13 puta veća verovatnoća da će biti poslane na intenzivnu nego one koje su potpuno vakcinisane.

Ovo imajući u vidu da se čini da je broj nevakcinisanih pacijenata prezastupljen u brojkama, 7,3 posto populacije NSW-a starosti 12 i više godina u to vreme nije bilo vakcinisano, ali oni su činili polovinu pacijenata sa COVID-19 intenzivne nege u NSW-u Zdravstveni sistem. Trenutno Australija ne dopušta alternativne pristupe lečenja koji se koriste i dostupni u drugim zemljama, kao što su ivermektin i hidroksiklorokin.

Prema NSW Health-u, 95,1 posto ljudi starijih od 16 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv COVID-19, a 93,7 posto je primilo dve doze od 11. januara.

Porast udjela hospitalizacija među potpuno cijepljenima dolazi zbog širenja Omicron varijante CCP virusa u Australiji, zajedno s gubitkom djelotvornosti dostupnih vakcina protiv COVID-19.

Glasnogovornik NSW Health-a rekao je za Epoch Times 11. januara da je Omicron zamenio Deltu kao primarnu varijantu koja se širi u NSW-u, ali da se čini da je i manje opasna od svog prethodnika.

“Omicron varijanta je povezana sa nižom stopom hospitalizacije i prijema na intenzivnu terapiju”, rekao je portparol.

Dok je država 9. januara zabeležila 32.155 slučajeva virusa, 2.030 je hospitalizovano, a samo 159 je poslato na intenzivnu negu. Od 12. januara, ukupan broj slučajeva je skočio na 53.909, od kojih su 2.242 hospitalizovano i 175 na intenzivnoj.

“NSW Health poziva zajednicu da nastavi praktikovati ponašanja bezbedna za COVID-19 kako bi zaštitili sebe i zajednicu, uključujući nošenje maske u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance i praktikovanje higijene ruku.”

Zvaničnik je takođe podsetio one koji imaju pravo na primanje treće doze doze dostupne vakcine protiv COVID-19 – što se sada može učiniti četiri meseca nakon primanja druge doze, kako bi se povećala efikasnost imuniteta koji daje vakcina.

U Sjedinjenim Državama je objavljeno da su 2 od tri dostupne vakcine protiv COVID-19 pale ispod 50 posto efikasnosti nakon šest meseci, prema studiji objavljenoj u novembru 2021.

Kako bi se borio protiv ovoga, NSW je odredio dopunske vakcine za svo obrazovno osoblje, pridruživši se drugim državama koje su implementirale zahtjeve za dopunske vakcine.

NSW takođe trenutno radi na boljem razumevanju efekata novih varijanti COVID-19.

“NSW Health daje prioritet celokupnom sekvenciranju genoma COVID-19 za pacijente na intenzivnoj nezi kako bi bolje razumjeli uticaj i Delta i Omicron varijanti”, rekao je portparol.

Nulta Tačka/ZeroHedge