Sve vesti Svet

Australijanci se izvinjavaju jer su objavili da je Kraljica Elizabeta koristila Ivermektin

Australijanci se izvinjavaju jer su objavili da je Kraljica Elizabeta koristila Ivermektin
Pisao Elena Vuk

Australijski informativni program „A Current Affair“ se izvinio što je slučajno nagovestio da je kraljica Elizabeta II, koja trenutno boluje od COVID-19, mogla imati koristi od lečenja ivermektinom.

Ključni segment koji je u emisiji prikazan kao video paket koji uključuje govor, intervju i slike dva različita leka, koji, kada su montirani zajedno, nenamerno implicira gledaocu da lekar opšte prakse, dr Mukeš Hajkerval, predlaže šefu britanske kraljevske porodice da bi kraljica mogla imati koristi od ivermektina.

Program, koji je emitovan uveče 21. februara, počinje snimkom dr Haikervala kako šeta po svojoj klinici.

Prevod počinje: „Dr. Mukeš Haikerval kaže da bi pacijent sa COVID-om kraljičinih godina trebalo da bude izolovan i da bi mogao imati koristi od novih lekova koji su trenutno odobreni za visokorizične pacijente u australijskim bolnicama.

Video se zatim preseca na slike Sotrovimaba, novog tretmana monoklonskim antitelima, i Stromektola, američkog brenda za ivermektin.

Intervju sa dr Haikervalom se zatim ponovo nastavlja:

Ove tablete ili ove infuzije mogu napraviti dramatičnu razliku u njihovom trenutnom blagostanju i zdravlju u odnosu na to kako se osećaju, ali i na dugoročne koristi.

Izbor pozicioniranja snimka Stromectol-a između naracije i citata dr. Haikervala preneo je značenje koje emisija izgleda nije nameravala.

Snimak se brzo pojavio na društvenim mrežama i stekao je popularnost – s obzirom na spornu prirodu ivermektina.

Senator iz Kvinslenda Džerard Renik objavio je snimak na svojoj Fejsbuk stranici rekavši:

Šta Kanal 9 zna a mi ne znamo? Da li se Ivermektin (Stromektol) … primenjuje kod pacijenata sa COVID-om u australijskim bolnicama?

„Uprava za terapijsku robu i odeljenja za zdravstvo uhvaćeni su u laži u toliko navrata da me to ne bi iznenadilo“, rekao je on.

Portparol programa rekao je da su se producenti izvinili doktoru i da je program ispravljen.

„Sinoć je naš izveštaj o kraljici sadržao snimak koji nije trebalo da bude uključen. Snimak je uključen kao rezultat ljudske greške”, navodi se u izjavi poslatoj The Epoch Times-u.

POGLEDAJTE! NOVI PODKAST! MARIO ZNA I NIŠKI PROFA

„Istaknuli smo odobreni infuzioni lek pod nazivom Sotrovimab i izveštaj je slučajno presečen na dozu stromektola. Kao program, uradili smo brojne priče koje naglašavaju zabrinutost oko uzimanja ivermektina kao tretmana za COVID-19.

„Nismo nameravali da predložimo da je dr Mukeš Haikerval podržao Stromektol. Jutros smo mu se izvinili i on je to izvinjenje prihvatio”, navodi se u saopštenju.

Portparol je dodao da „A Current Affair“ nije nameravao da sugeriše da kraljica koristi ivermektin.

U međuvremenu, dr Haikerval je na Tviteru postavio link koji navodi koji lekovi su odobreni u Australiji za lečenje COVID-19.

Australsko savezno ministarstvo zdravlja ponovo je naglasilo da ivermektin nema regulatorno odobrenje za lečenje COVID-19 u Australiji ili bilo kojoj zemlji OECD-a.

„Oralni ivermektin (Stromektol) je odobren od strane Uprave za terapijsku robu (TGA) za lečenje rečnog slepila, crevnih crva i šuga, i dostupan je na recept za ove indikacije“, rekao je portparol saveznog ministarstva zdravlja.

Određenim specijalistima je dozvoljeno da prepisuju ivermektin za neodobrene indikacije kada specijalista veruje da je to prikladno za određenog pacijenta. Ovo ograničenje je navedeno u Standardu o otrovima.

Regulatorna tela za lekove, uključujući australijski TGA i američku Upravu za hranu i lekove, zauzela su čvrst stav protiv upotrebe ivermektina za lečenje COVID-19.

U novembru je TGA kaznio jednog Australijanca sa 7.992 dolara (5.754,84 dolara) zbog reklamiranja pastila ivermektina i cinka za lečenje bolesti izazvane novim koronavirusom.

Ivermektin je generički lek koji se može jeftino proizvoditi na mnogim mestima širom sveta i koji se široko koristi kod ljudi protiv parazitskih crva, kao i za borbu protiv šuge, vaški, kao i rozacee.

Takođe se koristi kao lek protiv parazita kod stoke, uključujući konje i krave. Neki lekari i zdravstveni radnici smatraju ivermektin odgovarajućom alternativom za borbu protiv COVID-19, posebno kada se koristi u ranom lečenju.

Nulta Tačka/ZeroHedge