Sve vesti Svet

Australijska vlada podržava izručenje Asanža: Nećemo podleći pritiscima njegovih pristalica i laburističkih poslanika

Australijska vlada podržava izručenje Asanža: Nećemo podleći pritiscima Asanžovih pristalica i laburističkih poslanika

Vlada australijskog premijera Entonija Albanezea zauzela je stav da neće podleći pritiscima Asanžovih pristalica i laburističkih poslanika da uloži više truda kako bi sprečila izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u.

Asanžove pristalice u Australiji, uključujući i laburističke poslanike, pozvale su Albanezea da izvrši pritisak na SAD da odustanu od slučaja koji se vodi od 2010. godine kada je Vikiliks objavio veliki broj poverljivih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše, prenosi Gardijan.

Australijski ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mestu Toni Berk izjavio je da vlada čiji je on član „neće podleći pritiscima“, koje je nazvao „diplomatijom megafona“, navodi britanski list.

Poslanik laburista Džulijan Hil, koji je javno podržao Džulijana Asanža, opisao je odluku da on bude izručen kao „užasnu” i istakao da bi australijska vlada morala da podrži svog državljanina i da zatraži da se ove optužbe povuku i da on ne bude izručen.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je juče izručenje Asanža SAD, gde je optužen za kršenje američkog zakona o špijunaži i može biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina, prenosi Tanjug.

Nulta Tačka/Sputnik