Sve vesti Svet

Australijski premijer koji je UTAMNIČIO ĐOKOVIĆA optužen tajno preuzimanje NEKOLIKO MINISTARSTVA

Australijski premijer koji je UTAMNIČIO ĐOKOVIĆA optužen tajno preuzimanje NEKOLIKO MINISTARSTVA

Australijski premijer Entoni Albanez kaže da će istražiti izveštaje da je njegov prethodnik Skot Morison tajno preuzeo tri uloge u ministarstvu.

Skot Morison koji se proslavio u svetskoj javnosti kao premijer koji se lično zalagao da Novak Đoković bude utamničen i deportovan iz Australije jer nije vakcinisan protiv COVID-a 19 je postao zajednički ministar za zdravstvo, finansije i resurse u dve godine pre nego što je izgubio vlast u maju, javljaju lokalni mediji.

Albaneze je rekao da će tražiti pravni savet u vezi sa odlukama, nazivajući ih „neprihvatljivim“ i „samo čudnim“.

Bivši premijer je odbio da komentariše.

U ponedeljak je generalni guverner Dejvid Hurli – kraljičin predstavnik u Australiji – potvrdio da je potpisao “administrativni instrument” koji je gospodinu Morisonu omogućio da tajno preuzme portfelje. To je bilo “u skladu sa članom 64 ustava”, rekao je portparol.

Ali gospodin Albanez, pravni stručnjaci i bivše kolege gospodina Morisona kritikovali su tajnost koja ga okružuje.

Čak ni neki ministri navodno nisu bili svesni da dele portfelje sa bivšim premijerom.

TRAMP UPOZORAVA FBI: Desiće se užasne stvari

“Ovo je vrsta aktivnosti koju bismo ismejavali da je u nedemokratskoj zemlji”, rekao je g. Albanese novinarima u ponedjeljak.

Lokalni mediji su izvestili da je bivši ministar zdravlja Greg Hant pristao 2020. da podeli svoje nadležnosti u slučaju da postane nesposoban zbog takozvanog Covida.

Međutim, tadašnji ministar finansija Matijas Korman, sada šef OECD -a, tek je prošle nedelje saznao da je njegova uloga bila zajednička, navodi se u izveštaju lokalnog lista Nevs.com.au.

Gospodin Albanez je rekao da neće spekulisati o predstojećim pravnim savetima, ali je optužio svog prethodnika da je vladao “u senci”.

Na pitanje da odgovori na komentare gospodina Albanesea, Morison je rekao da nije upoznat sa njima. „Otkako sam napustio posao, nisam se bavio nikakvom svakodnevnom politikom“, rekao je za Sky Nevs Australia.

Morisonov zamenik iz juna 2021, Barnabi Džojs, rekao je da nije imao prethodna saznanja o imenovanjima.

„Saznao sam za to i ne slažem se sa tim. Verujem u kabinetski sistem vlade u kojem su ministri odgovorni za svoj portfelj. Mi nemamo predsednički oblik vlade“, rekao je Džojs za Kanal 7.

Morison je u julu izazvao kontroverzu govoreći vernicima da „ne veruju vladama“ i da „ne veruju Ujedinjenim nacijama“ tokom govora u Pertu.

Ako se sveo ovo potvrdi, to takođe znači da je tadašnji premijer potencijalno imao za cilj da centralizuje vlast kako bi se odlučivanje na kraju svodilo na njega.

Zapamtite, ovo se dešavalo u vreme kada je Australija bila u blokadi i kada je Morisonova vlada bila suočena sa mnogo kritika zbog načina na koji su se bavili programom vakcinacije sprovodeći korona tiraniju.

NultaTačka/BBC