Sve vesti Svet

AUSTRALIJSKI SUPERMARKETI ZAHTEVAJU DA SE 300.000 RADNIKA VAKCINIŠE ILI DA NAĐU DRUGI POSAO

Pisao Elena Vuk

Dok Australija nastavlja sa postepenim ublažavanjem mera, tri velika lanca supermarketa u zemlji pripremaju se za usvajanje obavezne vakcine za sve radnike, koji će efektivno primorati 300.000 radnika iz cele Australije da se vakcinišu ili da daju otkaz, u skladu sa novim pravilom “niste primili vakcinu, nema posla za vas”(“no jab, no job”).

Prema Financial Review-u, najčitanijem australijskom finansijskom časopisu, Woolworth’s postupno uvodi nametanje za obavezno vakcinisanje protiv covid-a za svoje zaposlene. Do sada su ove obaveze već uveli njihovi rivali Cole's i Aldi.

Iako je uvedena obavezna vakcinacija za radnike u ovim supermarketima, nevakcinisani kupci su i dalje dobrodošli u svim ovim prodajnim objektima, budući da je australijska vlada očigledno tu podvukla liniju, da ne izazove glad i da bi podstakla što više ljudi da prihvati vakcinaciju protiv covid-a.

Mandat Woolworths-a primenjivaće se na svo osoblje u njihovim(1.200) maloprodajnih objekata, supermarketima i robnim kućama Big W diskonta, kao i na one koji rade u velikim skladišnim i distributivnim centrima ove grupe i njenim kancelarijama. Cole's i Aldi su od svojih radnika zahtevali slične obaveze. Woolworth's je dodao da namerava da 31. januar bude krajnji rok za punu vakcinaciju u Novom Južnom Velsu, Viktoriji, ACT, Severnoj teritoriji i Zapadnoj Australiji.

Kvinslend, Južna Australija i Tasmanija imaće rok do 31. marta.

Uprkos svim naporima Australije da iskoreni COVID, uključujući zatvaranje granica i zaključavanje polovine zemlje veći deo zime (leto na severnoj hemisferi), novi slučajevi zaraze su nastavili da rastu, prisiljavajući australijsku vladu da konačno popusti sa merama karantina koji je oštetio ekonomiju ove ostrvske zemlje. Tehnički gledano, mere izolacije u Melburnu na snazi su u nekom obliku već 245 dana, što zatvaranje drugom najvećem gradu u Australiji čini najdugotrajnijim zatvaranjem bilo gde u svetu.

Zanimljivo je da su se drugi Australijski lanci prehrambenih proizvoda odlučili za drugačiji pristup.

Wesfarmers, vlasnik Kmarta, Target-a i lanca Bunnings, zahteva vakcinaciju svih novozaposlenih, ali za razliku od svojih konkurenata, kompanija to neće učiniti obaveznom za postojeće zaposlene. Zašto? Jer, kao što je generalni direktor kompanije rekao za FR, stopa preuzimanja je ionako bila toliko visoka kroz informativne sesije, čvorišta na licu mesta i aranžmane za odsustvo zbog vakcinacije, do prisiljavanje vlastitih radnika da prime vakcine jednostavno nema smisla.

„Očekujem da ćemo u novoj godini imati potpuno vakcinisanu radnu snagu“, rekao je.

Dosta njih je već dobrovoljno primilo vakcinu ili planira da uskoro primi vakcinu protiv covid-a. Pretpostavlja se da će COVID biti najverovatnije endemičan u ljudskoj populaciji od sad pa nadalje.