Sve vesti Svet

Austrija ponovo uvela kovid mere uprkos visokoj stopi vakcinacije

Austrija ponovo uvela kovid mere uprkos visokoj stopi vakcinacije

Austrija je uvela nove epidemijske mere.

Posle dužih i teških pregovora, zbog velikog broja novozaraženih, od ponoći vraćena je obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima uprkos činjenici da je u ovoj zemlji vakcinisano čak 81% stanovništva.

Nakon što je 5. marta austrijska vlada ukinula gotovo sve epidemijske mere, što jedino nije sledio Beč koji je zadržao oštre mere, došlo je do dramatičnog rasta broja novozaraženih, koji je sada naterao vlasti da se vrate merama.

Nove mere stupile su na snagu od ponoći, sa danom zakašnjenja, a predviđaju obavezu nošenja FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima. Od te obaveze izuzeti su jedino privatni stambeni prostori, za stolom u restoranima, kao i na probama ili umetničkim nastupima.

Uredba predviđa i da na okupljanima u zatvorenom gde je do 100 ljudi maske ne moraju da se nose, ali za skupove sa više od 100 sedećih mesta, kao što su bioskop, pozorišta, opera, važi obaveza nošenja FFP2 maski. Na skupovima sa više od 100 osoba bez određenih sedećih mesta, kao što su žurke ili svadbe, organizator može sprovesti “3G” kontrolu, to jest da li gosti imaju sertifikat o vakcinaciji, potrvdu o preležanom kovid19 ili negativan test, umesto obaveze nošenja maski. Vlasnik lokala može sam da bira hoće li da primeni “3G” pravilo ili da traži od gostiju da nose maske.

Obaveza nošenja maski biće na snazi do 16.aprila.

Takođe stupila je na snagu i nova preporuka Ministarstva zdravlja o karantinu inficiranih koronom. Prema toj preporuci se trajanje karantina skraćuje na pet dana, odnosno izolacija može biti prekinuta posle petog dana, ali preduslov je da osoba najmanje 48 sati nema simptome. Lice koje je bilo korona pozitivno, nakon pet dana karantina, daljih pet dana mora nositi FFP2 masku u kontaktu sa ljudima, a tako i u privatbnom okruženju. Isto tako ta osoba ne može da posećuje veće manifestacije, kao što su utakmice, koncerti i slično, te i treba da izbegava ugostiteljske objekte.

Kako bi izbegli ova ograničenja u kretanju zaražene osobe posle petog dana izolacije mogu da se testiraju, a za oslobađanje mera neophodan im je negativan PCR test i ili pozitivan test sa CT vrednosti koja je veća od 30, stoji u uredbi.

Vlasti Beča već su najavile da neće primeniti nove epidemijske mere austrijske vlade, jer već primenjuju strožije mere. Posebno neće primenjivati odluku o skraćenju karantina.

NultaTačka/Mediji