Sve vesti Svet

Bacite pogled na iransku tajnu podzemnu bazu dronova

Bacite pogled na iransku tajnu podzemnu bazu dronova

U isticanju vojnih mišića u vreme rastućih tenzija, iranska vojska je pružila uvid u svoju novu podzemnu bazu dronova.

Konkretna lokacija objekta nije otkrivena, ali se kaže da je zakopan stotine metara pod zemljom negde u planinama Zagros, skoro 1.600km dugačkog opsega koji obuhvata veći deo zapadnog Irana.

„Strateška UAV baza 313“ prikazana je u subotnjem izveštaju na iranskoj državnoj televiziji. Novinar je imao povez preko očiju tokom 45-minutnog leta helikopterom do objekta.

„Nema sumnje da su dronovi oružanih snaga Islamske Republike Iran najmoćniji u regionu“, rekao je general-major Abdolrahim Musavi. „Naša sposobnost da usavršavamo dronove je nezaustavljiva”.

Demonstracija snage dolazi u vreme rastućeg neprijateljstva između Irana i izraelske i američke vlade:

Izraelski mediji su 17. maja izvestili da će se američko vazduhoplovstvo pridružiti Izraelu u vežbi koja simulira masivni napad na iranska nuklearna postrojenja.

Izrael je 22. maja ubio višeg oficira Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u Teheranu.

Dana 24. maja, američka vlada je — uz pomoć Grčke — zaplenila naftu iz iranskog tankera. Iran je 27. maja uzvratio zaplenom dva grčka tankera u Persijskom zalivu.

Iranski TV segment, koji je emitovan u subotu, prikazao je objekat sa tunelima opremljen nizom bespilotnih letelica (UAV), za koje se navodi da ih ima ukupno 100.

Među njima, dronovi Ababil-5, koji su prvi put otkriveni na vojnom prikazu u aprilu. Prikazane bespilotne letelice Ababil-5 bile su opremljene raketama vazduh-zemlja Kaem-9, koje su slične Hellfire-u američke vojske.

“Iranska vojska ubrzano razvija mogućnosti bespilotnih letelica, a mi takođe proizvodimo nove tipove bespilotnih letelica koje mogu da izvršavaju sve vrste misija“, rekao je Mohamed Bageri, načelnik štaba iranskih oružanih snaga.

Iran je tokom emitovanja predstavio dve nove krstareće rakete: Hajdar-1 i Hajdar-2. Ovaj 1-minutni video vredi pogledati i zbog intenzivnog zvučnog zapisa:

DR RAČIĆ U BUNKERU OTKRIVA ŠTA ČEKA NAS A ŠTA ČEKA SVETSKE ZLIKOVCE

Nulta Tačka/ZeroHedge