Sve vesti Svet

Bajden i Ursula fon der Lajen: Sjedinjene Države su “ključni partner” za snabdevanje Evrope gasom

Bajden i Ursula fon der Lajen: Sjedinjene Države su "ključni partner" za snabdevanje Evrope gasom

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen i predsednik SAD, DŽozef Bajden, poručili su danas da Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

– Dok je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su pojačali svoje isporuke – poručili su oni.

– Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostruči – navodi se u zajedničkom saopštenju Lajen i Bajdena.

Dvoje visokih zvaničnika nagalšavaju da EU i SAD zajedno rade na pronalaženju načina za dalje smanjenje ruskih prihoda od energije, kako bi dodatno smanjili sposobnost Rusije da finansira “svoj ničim izazvan rat u Ukrajini”.

Brisel napominje da je osnovao EU energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih snabdevanja energijom za EU, ali i uspostavio prvu regionalnu Energetsku platformu za jugoistočnu Evropu za podršku diverzifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih snabdevanja.

Dodaje se su Sjedinjene Države “ključni partner” za održivu diversifikaciju snabdevanja gasom u ovom regionu i drugim državama članicama EU.

Nulta Tačka/Novosti