Američki predsednik Džo Bajden upozorio je danas da ruska vlada istražuje opcije za potencijalne sajber napade na Ameriku i pozvao privatne američke kompanije da “ubrzaju napore da zaključaju svoja digitalna vrata”.

„Ranije sam upozoravao na mogućnost da bi Rusija mogla da sprovede zlonamerne sajber aktivnosti protiv Sjedinjenih Država, uključujući i kao odgovor na ekonomske troškove bez presedana koje smo nametnuli Rusiji zajedno sa našim saveznicima i partnerima. Danas moja administracija ponavlja to upozorenje, ovoga puta zasnovano na sve većem broju obaveštajnih podataka koji ukazuju da ruska vlada razmatra različite mogućnosti potencijalnih sajber napada“, naveo je u saopštenju predsednik SAD Džo Bajden.

MARIO ZNA O SAJBER RATU KOJI UVELIKO TRAJE! DOVOLJAN JE SAMO JEDAN KLIK

Njegova administracija, piše Bajden, od prvog dana radi na jačanju američke sajber bezbednosti i nastaviće da radi na tome u budućnosti.

Međutim, pošto američka vlada “ne može sama da se odbrani od ove pretnje”, Bajden je pozvao američke kompanije iz privatnog sektora – koje poseduju većinu ključne američke infrastrukture i upravljaju njome – da “ubrzaju napore da zaključaju svoja digitalna vrata”.

“Ako to već niste učinili, pozivam naše partnere iz privatnog sektora da odmah ojačaju sajber odbranu primenom najboljih praksi koje smo zajedno razvili tokom prošle godine”, napisao je danas predsednik SAD.

NultaTačka/Mediji