Sve vesti Svet

BAJDEN ODLOŽIO OBJAVLJIVANJE PREOSTALIH DOSIJEA O UBISTVU DŽONA KENEDIJA! COVID-19 GLAVNI RAZLOG ODLAGANJA?!

Pisao Elena Vuk

Američki predsednik Džo Bajden naredio je da preostali dosijei o ubistvu predsednika Johna F. Kennedy-ja ostanu tajna do sledećeg decembra, navodeći pandemiju koronavirusa kao razlog odlaganja.

On nije prvi predsednik koji je odgodio obavljivanje ovih dosijea.

Bajden je u petak napisao da će preostali dosijei koji se odnose na atentat “biti tajna do potpunog javnog otkrivanja” do 15. decembra sledeće godine, skoro 60 godina nakon što je Kennedy ubijen dok se njegova povorka vozila kroz Dalas u Teksasu.

BAJDEN ODLOŽIO OBJAVLJIVANJE PREOSTALIH DOSIJEA O UBISTVU DŽONA KENEDIJA! COVID-19 GLAVNI RAZLOG ODLAGANJA?!

U Bajdenovom dopisu se navodi da su zbog pandemije Covid-19 Nacionalna uprava za arhive i evidenciju (NARA) i Nacionalna Arhiva bili sprečeni da se prijave kod svih agencija i da ne mogu utvrditi da li bi objavljivanje neuređenih dokumenata moglo utiču na nacionalnu bezbednost.

Zbog toga, Bajden je napisao, “privremeno kontinuirano odgađanje potrebno radi zaštite od utvrđivanja štete po vojnu odbranu, obaveštajne operacije, sprovođenje zakona ili vođenje spoljnih odnosa.”

Neke informacije koje se već smatraju odgovarajućim biće objavljene ovog decembra, dok će ostale ostati tajne barem do sledećeg decembra.

Iako je Lee Harvey Oswald uhapšen zbog Kennedy-jevog ubistva, nikada mu nije suđeno jer ga je dva dana kasnije ubio Jack Ruby. Kao rezultat toga, Kennedy-jevo ubistvo je bilo početak svih teorija zavere, a većina Amerikanaca i dalje veruje da iza atentata stoje “zle sile”.

Ove teorije traju decenijama, a 1992. godine Američki Kongres je presudio da sve dokumente koji okružuju šokantno ubistvo „treba na kraju otkriti kako bi se javnosti omogućilo da bude u potpunosti informisana o istoriji oko atentata“.

Međutim, od tada je više administracija odustalo od ovog otkrivanja.

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp obećao je putem tweet-a 2017. godine da će dozvoliti “otvaranje dugo blokiranih i poverljivih JFK DATOTEKA”. Uprkos Trumpovom obećanju, obećanju za koje su mnogi mislili da će ga ispuniti zbog svog statusa političkog “autsajdera” u Vašingtonu, objavljen je samo izbor materijala, a deo ovog materijala je ostao redigovan.

Kad god Bajdenova administracija bude objavila ostatak ovih dokumenata, šira javnost će ih barem lakše videti.

Trenutno je oko 250.000 do sada objavljenih snimaka moguće je pogledati samo na lokaciji NARA u College Park-u u Maryland-u. Bajdenov dopis nalaže NARA-i da digitalizuje ove datoteke i učini ih dostupnim na internetu.

Nulta Tačka/InfoWars