Sve vesti Svet

BAJDEN POKRENUO VAZDUŠNE NAPADE NA SOMALIJU!

Pentagon je potvrdio da je predsednik SAD-a, Džosef Bajden izveo svoj prvi vojni udar na afričkom kontinentu, pokrećući u utorak udare na Somaliju usmerene na militante al Shabaaba povezane sa Al Qaedom. ,,Ministarstvo odbrane potvrđuje da su u koordinaciji sa saveznom vladom Somalije, snage izvele jedan vazdušni napad na al Shabaab u okolini Galkaya, Somalija”, izvestio je Pentagon.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Portparolka Pentagona, Sindi King nagovestila je da se operacija odvijala ,,u blizini Galkaya, Somalija”, gradu u središtu te zemlje, navodi The Hill. ,,Procena štete u sukobima još uvek je na čekanju zbog trajnih ratnih dejstava između al Shabaaba i somalijskih snaga”, rekla je ona u utorak.

Somalijska vlada dugo se već bori sa islamističkom pobunjeničkom grupom, koja je u prošlosti bila odgovorna za stotine otmica kao i sporadične terorističke napade na civilna područja ratom zahvaćene zemlje. Američka vojska rekla je da je radila u koordinaciji sa somalijskom vladom.

Ovo označava treći javno potvrđeni vazdušni napad kojeg je Bajden odobrio ili kojeg je naredio u toku svog šestomesečnog angažovanja na mestu predsednika SAD-a. Prethodna dva napada pokrenuta su u istočnoj Siriji duž iračke granice, navodno protiv militantne grupe koju podržava Iran a koja je bila angažovana za napade na američke baze.

MARIO ZNA OTKRIVA ZAŠTO VLAST U SRBIJI NE SME DA UVEDE OBAVEZNU VAKCINACIJU

Prema The Hillu, američke snage poslednji put su gađale Somaliju 19. januara pre nego što je Bajden položio zakletvu i nakon što je Tramp olabavio pravila angažmana za napade dronovima.

Trenutna američka pravila o angažmanu zasnovana na navedenim politikama Bajdena kažu da se svi planirani vazdušni napadi izvedeni izvan Afganistana, Sirije i Iraka moraju službeno podneti Beloj kući kako bi se osiguralo da predsednik ima punu vidljivost predloženih akcija što znači da je naverovatnije lično Bajden pokrenuo ovaj napad na Somaliju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”