Sve vesti Svet

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA POVLAČI OBAVEZNU VAKCINU NAKON IZGUBLJENOG SLUČAJA NA VRHOVNOM SUDU

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA POVLAČI OBAVEZNU VAKCINU NAKON IZGUBLJENOG SLUČAJA NA VRHOVNOM SUDU
Pisao Elena Vuk

Bajdenova administracija formalno povlači svoju donešenu obaveznu vakcinu protiv covid-a, kao i redovno  testiranja za preduzeća, nakon što je Vrhovni sud blokirao zahteve ranije ovog meseca.

Uprava za sigurnost i zdravlje na radu povući će pravilo za poslovanje u sredu, 26. januara, navodi agencija u izjavi objavljenoj na njenoj web stranici u utorak. Konzervativna većina Vrhovnog suda, odlukom 6-3, odlučila je da je OSHA prekoračila svoja ovlašćenja.

“Iako je Kongres neosporno dao OSHA-i vlast da reguliše opasnosti na radu, nije toj agenciji dao moć da šire reguliše javno zdravlje”, napisao je sud u nepotpisanom mišljenju.

Bajdenova administracija završava svoju pravnu bitku oko ovih obaveza, barem za sada. OSHA će zatražiti od američkog Apelacionog suda za 6. okrug da odbaci sve predmete koji se odnose na obaveze, prema zvaničniku Ministarstva rada. Administracija se suočila sa desetinama tužbi država koje predvode republikanci, privatnih preduzeća, verskih grupa i nacionalnih trgovačkih udruženja. 6. okrug je nadležan za te slučajeve.

OSHA je izdala obavezu u skladu sa svojim zakonima za hitne slučajeve, koje agencija može iskoristiti da prekrati normalan proces donošenja propisa ako sekretar rada utvrdi da se radnici suočavaju s ozbiljnom opasnošću. Pravila Agencije za vanredne situacije takođe služe kao predlozi za trajne propise. OSHA je ostavio otvorenu mogućnost da bi mogao pokušati finalizirati trajnu vakcinu protiv covid-a i pravilo za testiranja u budućnosti.

Donacija Nulta Tačka

“OSHA procjenjuje rekord i razvojni tok pandemije. OSHA u ovom trenutku nije donijela nikakve odluke o tome kada ili da li će finalizirati pravilo o vakcinaciji i testiranju”, rekao je glasnogovornik Odjela za rad.

Međutim, malo je verovatno da bi obavezna vakcinacija protiv covid-a i testiranja prošla bolje pod uobičajenim procesom agencije. Konzervativna većina u Vrhovnom sudu bila je uglavnom zabrinuta za obim ove obaveze, a ne za način na koji je izdat.

Prema ukinutom pravilu, preduzeća sa 100 ili više zaposlenih morala su da osiguraju da su njihovi zaposleni u potpunosti vakcinisana ili da pdostave negativan test na Covid svake nedelje da bi ušli na radno mesto. Njime bi bilo obuhvaćeno oko 80 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Odluka Vrhovnog suda bila je veliki udarac strategiji predsednika Bajdena da kontroliše širenje virusa. Bajden je pozvao kompanije da dobrovoljno implementiraju ove zahteve.

Ministar rada Marty Walsh obećao je da će OSHA koristiti svoje postojeću vlast da zaštiti radnike od Covid-a. OSHA i dalje ima opšta ovlašćenja da istražuje i kažnjava poslodavce ako ne održavaju sigurno radno mesto.

SAD su prijavile sedmodnevni prosek od više od 731.000 novih infekcija dnevno, što je povećanje od 4% u odnosu na prošlu nedelju, prema CNBC analizi podataka sa Univerziteta Johns Hopkins. Iako su nove infekcije na platou, one su zaustavljene na znatno višim nivoima nego u prošlim talasima.

OSHA je u utorak saopštila da će preusmeriti resurse kako bi se fokusirala na stvaranje trajnog standarda sigurnosti Covid-a za zdravstvene radnike. Agencija je prošlog leta izdala privremena pravila o vanrednim situacijama za industriju, ali ih je povukla u decembru nakon što je propušten rok za stvaranje trajnog sigurnosnog standarda.

Sigurnosni standard zdravstvene zaštite Covid zahtevao je od većine objekata da osiguraju ličnu zaštitnu opremu, instaliraju fizičke barijere u određenim područjima, čiste i dezinfikuju radno mesto i održavaju odgovarajuću ventilaciju među nizom drugih mera.

TRAMP: BIĆU 47. PREDSEDNIK AMERIKE (VIDEO)

AFL-CIO i National Nurses United, između ostalih radničkih grupa, zatražili su od saveznog žalbenog suda da prisili OSHA da ponovo uspostavi sigurnosna pravila za zdravstvene radnike. OSHA je, u sudskom podnesku, rekla da nije u mogućnosti da dovrši trajno pravilo za zdravstvene radnike jer su njeni resursi bili vezani za pripremu poslovnog izvršenja obaveza.

Mnoge bolnice se suočavaju s nedostatkom osoblja jer su zdravstveni radnici primorani da rade bolesni nakon što su se zarazili varijantom Omikcron.

“Mnoga mesta širom zemlje dolaze do tačke u kojima se čak i njihovo pomoćno osoblje zaražava ,” rekla je dr Gillian Schmitz, predsednica Američkog koledža urgentnih lekara, ranije ovog meseca za CNBC. „Uglavnom cela zemlja trenutno oseća ovaj nalet slučajeva koji utiče na zapošljavanje.”

Nulta Tačka/CNBC