Sve vesti Svet

Bajdenova administracija proglasila vanredno stanje u Americi zbog MAJMUNSKIH BOGINJA

Bajdenova administracija proglasila vanredno stanje u Americi zbog MAJMUNSKIH BOGINJA

Bajdenova administracija je zvanično proglasila majmunske boginje hitnim stanjem za javno zdravlje.

„Želim danas da objavim da ću proglasiti vanredno stanje u javnom zdravstvu“, rekao je sekretar HHS-a Ksavijer Besera tokom razgovora sa novinarima u četvrtak.

„Spremni smo da podignemo naš odgovor na sledeći nivo u rešavanju ovog virusa.

„Apelujemo na svakog Amerikanca da ozbiljno shvati majmunske boginje i da preuzme odgovornost i pomogne nam da se izborimo sa ovim virusom“, nastavio je on.

Originalni članak ispod:

Bajdenova administracija planira da proglasi vanredno stanje u javnom zdravlju zbog majmunskih boginja već u četvrtak, piše Vašington post , citirajući „dva zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti“.

Deklaraciju – nastojanje da se „podiže svest i otključa dodatna fleksibilnost i finansiranje za borbu protiv širenja virusa” – doći će od sekretara za zdravstvo i socijalne usluge Ksavijea Besere, koji takođe razmatra drugu deklaraciju koja bi omogućila saveznim zvaničnicima da „ubrzaju medicinske kontramere, kao što su potencijalni tretmani i vakcine, bez prolaska kroz punopravne federalne revizije“, nastavlja Post .

Saopštenje administracije usledilo je nakon sličnih odluka zdravstvenih zvaničnika u Njujorku, Kaliforniji i Ilinoisu i globalnih zdravstvenih lidera. Svetska zdravstvena organizacija je 23. jula proglasila da su majmunske boginje vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja , njeno upozorenje najvišeg nivoa, nakon potvrđenih epidemija u oko 70 zemalja u kojima se virus istorijski nije širio.

Prema izveštaju, kreatori politike su se raspravljali oko toga da li da bolest proglase hitnim stanjem u javnom zdravlju – što nije iznenađenje s obzirom na to da se velika većina prenosa dešava između gej muškaraca, do te mere da je Svetska zdravstvena organizacija apelovala na gej muškarce da „privremeno ograniče njihov broj seksualnih partnera.’

Ipak, izgleda da se Bajdenov administrator punim gasom bori protiv majmunskih boginja u srednjem terminu – a Bela kuća je imenovala dugogodišnjeg zvaničnika FEMA, Roberta J. Fentona , da predvodi nacionalni odgovor na majmunske boginje ranije ove nedelje.

Federalni zvaničnici su identifikovali 1,6 miliona ljudi kao one pod ‘najvećim rizikom’ od majmunskih boginja.

Više od 6.600 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u Sjedinjenim Državama od 18. maja, pri čemu se velika većina javlja među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima – ukupan broj koji se udvostručuje svakih 8 dana, ali za koji stručnjaci veruju da je značajno manji broj. Zvaničnici su takođe prijavili najmanje pet slučajeva majmunskih boginja kod dece, za koje se veruje da su se zarazili putem prenosa u kući.

Dok su zdravstveni zvaničnici naglasili da majmunske boginje predstavljaju mnogo manje rizika od koronavirusa – sa samo nekoliko smrtnih slučajeva širom sveta i nijednog do danas u Sjedinjenim Državama – virus može dovesti do groznice, otečenih limfnih čvorova, osipa i često bolnih lezija koje mogu trajati dugo nedelje i rezultiraju ožiljcima. Virus je takođe povezan sa težim komplikacijama kod dece, trudnica i osoba sa imunim bolestima. -VaPo

Majmunske boginje, koje potiču iz iste porodice virusa kao i male boginje, šire se prvenstveno bliskim kontaktom koža na kožu – uglavnom tokom seksualne aktivnosti. Kako Post primećuje, „virus se širi drugim oblicima dodira i može da cirkuliše van gej zajednice, primećujući nekoliko slučajeva kod žena i dece.“

Kako prenosi Politico , Bajdenova administracija i američki zvaničnici za javno zdravstvo razvili su „memorandum o odluci“ koji će regulisati vanredne situacije u vezi sa javnozdravstvenom situacijom u vezi sa majmunskim boginjama .

NultaTačka