Sve vesti Svet

Bajdenova prva ruka?! Naučni savetnik GENETIČAR Bele Kuće podneo ostavku

Bajdenova prva ruka?! Naučni savetnik GENETIČAR Bele Kuće podneo ostavku
Pisao Elena Vuk

Najviši naučni zvaničnik Bele kuće Eric Lander podneo je ostavku u ponedeljak, nakon što se izvinuo kolegama u Kancelariji za nauku i tehnologiju (OSTP) zbog postupanja na “nepoštovanje ili ponižavajući način” nakon što je interna istraga pronašla verodostojne dokaze da je Lander više puta maltretirao zaposlene u suprotnosti sa politikom Bele kuće na radnom mestu.

Nakon početnih naznaka da bi Landeru možda bilo dozvoljeno da ostane na poslu, sekretarica za štampu Bele kuće Jen Psaki objavila je da je predsednik Bajden prihvatio njegovu ostavku “sa zahvalnošću” za njegov rad na nekoliko ključnih pitanja.

U svom pismu ostavke, Lander je napisao da je “razoren” jer je povredio svoje kolege i priznao da je njegovo ponašanje ponekad “prelazilo granicu” u “nepoštovanje i ponižavanje”.

Bavarska suspenduje obaveznu vakcinaciju za medicinske radnike

Lander je dodao da veruje da više nije moguće da nastavi efikasno svoju ulogu, dodajući da je rad OSTP-a “previše važan da bi ga ometali”.

Bela kuća je istakla da Bajden nije tražio Landerovu ostavku.

„Nastojao sam da podstičem sebe i svoje kolege da postignemo naše zajedničke ciljeve, uključujući ponekad izazivanje i kritiku. Ali jasno je da su stvari koje sam rekao i način na koji sam ih rekao ponekad prelazile granicu u nepoštovanje i ponižavanje, i za muškarce i za žene”, napisao je Lander u svom pismu ostavke.

Ranije se Lander izvinio svom osoblju nakon što je interna istraga pronašla “verodostojne dokaze” o kršenju “Politike sigurnog i poštovanja na radnom mestu” Bele kuće. Prema Politico-u, nekoliko sadašnjih i bivših zaposlenih u OSTP-u smatralo je Landera nasilnim šefom koji bi redovno sramotio zaposlene pred kolegama i postavljao im pitanja za koja zna da nemaju odgovore. Na dan kada je preuzeo dužnost prošle godine, Bajden je upozorio grupu imenovanih da će ih otpustiti na licu mesta ako se “ponesu prema drugom kolegu s nepoštovanjem ili s nekim razgovaraju poprilično”.

Nulta Tačka/Forbes