Sve vesti Svet

Bajdenovoj administraciji preti tužba zbog odbijanja da pruži informacije o efikasnosti “zaštitnih” maski

Bajdenovoj administraciji preti tužba zbog odbijanja da pruži informacije o efikasnosti "zaštitnih" maski

Grupa za nadzor podnela je tužbu protiv Bajdenove administracije zbog navodnog odbijanja da pruži informacije o studijama o efikasnosti platnenih zaštitnih maski.

Američka Funkcionalna vladina inicijativa (FGI) kaže da su Ministarstvo zdravlja i socijalne službe i dve podagencije SAD-a prekršile savezni zakon odbijanjem da daju informacije.

FGI je u februaru poslala zahteve Zakona o slobodi informacija (FOIA) odeljenju, Američkom Nacionalnom institutu za zdravlje i Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti tražeći detalje o tome kako su agencije analizirale efikasnost platnenih maski, uključujući informacije o svim studijama agencije koje su finansirale to pitanje.

FGI je takođe zatražio interne komunikacije u kojima se raspravljalo o tome da li da finansiraju randomizovane kontrolisane studije o efikasnosti maski ili odgovore na javne pozive za takve studije, između ostalih dokumenata.

Ali sve tri agencije su prekršile zakon koji reguliše zahteve FOIA-e, koji predviđa specifične vremenske periode za koje agencije moraju da odgovore i utvrđuju da li zahtevi zahtevaju dodatno vreme zbog složenosti, prema tužbama koje su podnete na saveznom sudu u Vašingtonu.

HIT! Velika Britanija podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko Rusije

FGI traži od suda da utvrdi da su agencije prekršile zakon i da mu naloži da primora agencije da se pridržavaju zakona.

FGI je rekao da su njene zahteve podstaknuli Američi Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, još jedna podagencija zdravstvenog odeljenja (HHS), u januaru rekavši da platnene maske „pružaju najmanju zaštitu“, a da hirurške maske i N95 nude najbolju zaštitu.

Ažuriranje CDC-a je prenelo „ono što je američka javnost već znala mesecima“, rekao je u izjavi Pit MekGinis, portparol FGI.

Nažalost, oni koji su javno doveli u pitanje efikasnost platnenih maski pre njihovog objavljivanja otpušteni su ili označeni kao dezinformatori, i još gore od dr Entonija Faučija i drugih vladinih zvaničnika.

„Američki narod zaslužuje da zna koliko dugo je HHS imao ove podatke, da li su uopšte pregledali studije pre nego što su dali svoje preporuke za obavezne maske – dodao je on.

Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. U prvim danima pandemije, on i drugi američki zvaničnici su pozivali ljude da ne nose maske, ali su kasnije promenili stav.

Zbog svih ovih nejasnoća FGI grupa za nadzor tuži Bajdenovu administraciju.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/Mediji