Sve vesti Svet

Bela kuća sada krivi Rusiju i zbog krize u Šri Lanki

Bela kuća sada krivi Rusiju i zbog krize u Šri Lanki

Državni sekretar Antoni Blinken tvrdi da je „ruska agresija“ možda doprinela nemirima

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u nedelju da je „ ruska agresija “ u Ukrajini možda delimično kriva za previranja u Šri Lanki. Ova ostrvska država je u stanju nemira već nekoliko meseci, sa nedostatkom hrane i goriva, a cene vrtoglavo rastu. To je eskaliralo u subotu kada je hiljade demonstranata upalo u predsednikovu rezidenciju, primoravši ga da pobegne.

„ Vidimo uticaj ove ruske agresije svuda. Možda je to doprinelo situaciji u Šri Lanki; zabrinuti smo zbog implikacija širom sveta “, rekao je Blinken novinarima u Bangkoku.

Tvrdio je da je „ rastuća nesigurnost hrane “ širom sveta „znatno pogoršana ruskom agresijom na Ukrajinu “. Blinken je ponovio poziv Moskvi da dozvoli da 20 miliona tona žitarica napusti ukrajinske luke koje, prema njegovom mišljenju, ruske snage blokiraju u okviru svoje vojne ofanzive.

On je takođe dodao da su na Tajlandu cene đubriva „došle do neba“ zbog navodne blokade.

Rusija, u međuvremenu, negira sve optužbe o blokiranju izvoza hrane. Moskva kaže da je nudila siguran prolaz teretnim brodovima, ali da Ukrajina sprečava civilne brodove da napuste luke, uključujući Odesu.

Takođe se navodi da je postavljanje morskih mina od strane Kijeva stvorilo pretnju po brodarstvo u toj oblasti. Ranije ovog meseca, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da neke zemlje pokušavaju da iskoriste pitanje bezbednosti hrane „ na najgori mogući način “ optužujući Moskvu „ za nešto u šta nije umešana “ i „ pranjem “ Ukrajine.

Šri Lanka je u maju prvi put u svojoj istoriji kasnila sa otplatom spoljnog duga. Racionalizacija goriva uvedena je ranije ovog meseca, a naoružana policija i vojnici su raspoređeni na benzinskim pumpama. Kriza je pripisana histeriji Covid-19, koja je lišila ostrvsku državu vitalnog prihoda od turizma. Povećanje državne potrošnje, smanjenje poreza i kvantitativno ublažavanje doveli su do rasta inflacije.

MARIO ZNA UŽIVO- OVO su hteli da SAKRIJU OD VAS- Desilo se nešto što će PROMENITI NAŠU BUDUĆNOST

Veruje se da je u subotu oko 100.000 ljudi opkolilo rezidenciju predsednika Šri Lanke u Kolombu. Predsednik Gotabaja Rajapaksa i premijer Ranil Vikremesinge su naknadno objavili ostavke usred masovnih nemira.

NultaTačka