Sve vesti Svet

BELGIJA DONOSI ZAKON O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI PROTIV COVID-A?!

BELGIJA DONOSI ZAKONA O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI PROTIV COVID-A?!
Pisao Elena Vuk

Premijer Belgije Aleksandar de Kro najavio je da će njegova zemlja doneti zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv virusa kovid 19.

Predsednik belgijske vlade je ranije govorio kako neće primoravati građane na obaveznu vakcinaciju, ali je u međuvremenu promenio mišljenje jer smatra da uticaj manjeg dela nevakcinisane populacije ne sme da bude tako veliki za zdravstveni sistem.

De Kro je u razgovoru za belgijski nedeljnik Zondag izjavio da je promenio mišljenje usled novonastalih okolnosti sa novim talasom pandemije prouzrokovanim „omikron“ varijantom virusa kovid 19.

U Belgiji je trenutno vakcinu primilo oko 88 odsto punoletnih građana, ali De Kro rezonuje da bi i pokrivanje preostalih desetak posto građana sprečilo dalje širenje virusa i predupredilo opterećenje za državni zdravstveni sistem.

Trenutna situacija u Belgiji se ocenjuje kao zadovoljavajuća, jer su brojke novozaraženih i hospitalizovanih u značajnom padu poslednjih nedelja. Ipak, razlog za nelagodu predstavlja činjenica da se „omikron“ varijanta sve više širi među stanovništvom, te da na deset novozaraženih u Belgiji dolazi šestoro građana koji su pokupili omikron tip virusa.

Pored najave obavezne vakcinacije državni vrh Kraljevine Belgije želi da promeni i aktuelnu politiku u vezi sa kovid propusnicama, prema kojima bi potvrde bile priznate samo onima koji su primile sve tri doze vakcine, dok se više nigde ne bi puštale osobe sa negativnim PCR testom, ili potvrdom o preležanoj bolesti u prethodnih šest meseci.

Sa premijerom Belgije se slažu gotovo sve političke stranke, čak i oni opozicioni predstavnici koji su ranije insistirali na slobodnom izboru svakog građanina da li će da se vakciniše, ili ne.

Inače obavezna vakcinacija važi za sve zdravstvene radnike u Belgiji, a za one koji se ogluše o ovaj zakon sledi suspenzija sa posla i otkaz.

Nulta Tačka/Srbin.Info