Sve vesti Svet

Belgija: Više od polovine migranata koji tvrde da su maloletni su zapravo odrasle osobe

Belgija: Više od polovine migranata koji tvrde da su maloletni su zapravo odrasle osobe

Većina migranata koji pristižu u Belgiju i tvrde da su maloletni zapravo su punoletne osobe, pokazuju novi izveštaji o podacima koje je prikupila vlada.

Više od 3.300 ‘maloletnika bez pratnje’ ušlo je u Belgiju prošle godine.

Belgijske vlasti sprovele su testiranje na određivanje starosti na otprilike tri četvrtine tih migranata i otkrile su da su skoro sedam od deset u stvari odrasle osobe.

“U 2021. godini u Belgiju je stigao ukupno 3.351 migranata koji su se izjasnili da su maloletni”, izvestio je RTBF prošle nedelje.

“Služba ssocijalnog FPS-a je izvršila 2515 testova starosti kako bi potvrdila ove izjave. Doneto je ukupno 2435 odluka: na kraju testa 69% je proglašeno punoletnim, a 31% maloletnim.”

Otkriće je došlo kada je državni sekretar za azil i migracije Sammy Mahdi najavio niz novih ciljeva usmerenih na “usklađivanje” belgijskog pristupa prihvatanju i pružanju usluga maloletnim migrantima.

Migranti često lažu o svojim godinama kada podnose zahtev za azil u evropskim zemljama, kao što Nulta Tačka često izveštava. Jednaka je situacija i u Srbiji.

Zaposleni u centrima za azil u Holandiji upozorili su mnoge severnoafričke kriminalce koji se predstavljaju kao ‘maloletnici bez pratnje’ kako bi iskoristili sistem i dobili besplatan smeštaj.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, vlasti su nedavno utvrdile da su više od polovine migranata koji tvrde da su deca mlađa od 18 godina zapravo odrasle osobe.

Švedska vlada je 2017. godine testirala gotovo 8.000 migranata koji su navodno bili maloletni i utvrdila da je oko 6.600 odraslih.

Testovi sprovedeni u Belgiji i Nemačkoj dali su slične rezultate.

NultaTačka