Sve vesti Svet

Berlin priprema građane na MRAČNA VREMENA dok optužuje Putina da gura Nemačku do tačke pucanja

Berlin priprema građane na MRAČNA VREMENA dok optužuje Putina da gura Nemačku do tačke pucanja

Prekid isporuke ruskog gasa Nemačkoj naneće dugoročnu štetu ekonomskom pejzažu zemlje, a Berlin priprema svoje stanovništvo i preduzeća „za teška vremena“, navodi se u članku Blumberga, prenose RIA Novosti.

Prema nemačkoj Bundesbanki, nemačka privreda će se 2023. godine oslabiti za više od 3 odsto ako prestanu isporuke energenata iz Rusije, podseća agencija. Istovremeno, nakon smanjenja isporuka ruskog gasa preko Severnog toka, najveća evropska ekonomija već „kreće da skriva strahove“.

– Izgledi su već sumorni. Fabričke narudžbine su pale u poslednja tri meseca, troškovi rastu, a poverenje se urušava – preneo je Blumberg, napominjući da su nemačka poslovna očekivanja i ovog meseca neočekivano pala.

Lokalne kompanije spremaju se za dugoročno smanjenje potrošnje energije. Na primer, BASF, najveći evropski proizvođač hemikalija, mogao bi da smanji proizvodnju zbog rastućih troškova gasa, koji se koristi kao sirovina u proizvodnji ali i za proizvodnju električne energije.

Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

– Nemačka priprema potrošače i preduzeća za teška vremena – kaže se u članku. Tako je šef nemačke Federalne agencije za mrežu Klaus Miler upozorio da bi domaćinstva mogla da se suoče sa udvostručavanjem ili utrostručenjem računa za gas, pozivajući stanovništvo da štedi novac i energiju.

– Kompanije za proizvodnju metala, papira, pa čak i prehrambene industrije mogle bi biti prinuđene da smanje ili zatvore proizvodne kapacitete u Nemačkoj, ubrzavajući tekući odliv proizvodnih poslova i nanoseći dugoročnu štetu ekonomskom pejzažu zemlje – zaključuje Blumberg.

Gasprom je 14. juna objavio da može da koristi samo tri gasne kompresorske jedinice na stanici, posebno zbog kašnjenja u radu nemačkog Simensa. Ruska kompanija je sutradan saopštila da zaustavlja još jednu gasnu turbinu Simensa i da će od 16. juna moći da isporučuje Severnom toku ne više od 67 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

NultaTačka/Novosti