Sve vesti Svet

Berlin zabranio simbol podrške ruskoj vojsci – Z

Berlin zabranio simbol podrške ruskoj vojsci - Z

„Svako ko javno koristi registarsku tablicu „Z“ ruskih oružanih snaga u Berlinu treba da bude krivično gonjen“, stoji na sajtu gradske vlasti Berlina.

Senatorka za unutrašnja pitanja Berlina Iris Špranger rekla je za dnevnik „Tagešspigel“ da ovaj simbol znači zagovaranje rata.

„Ako se kontekst rata stvara upotrebom belog Z, kao što se može videti na ruskim vojnim vozilima, onda to naravno znači zagovaranje agresorskog rata. To bi bilo kažnjivo delo, pa ćemo odmah intervenisati“, rekla je ona.

U Berlinu se na prozorima i vratima pojedinih vozila mogao videti simbol „Z“, zbog čega su reagovale berlinske vlasti.

Šprangerova je kazala da će svako ko bude javno koristio ruski simbol „Z“ biti krivično gonjen.

„Latinično slovo je simbol koji koriste proratni zagovornici i označava ‘Za pobedu‘. Takođe je prikazano van ratne zone na zgradama, automobilima i odeći, kao i na društvenim mrežama“, piše u saopštenju berlinskih vlasti.

Osnova za zabranu simbola „Z“ je Paragraf 140 Krivičnog zakona, koji kažnjava podržavanje određenih dela.

Previđena je kazna do tri godine ili novčana kazna.

Donja Saksonija i Bavarska najavile su u krivične posledice zbog upotrebe simbola. Poslanička grupa SPD u državnom parlamentu Štutgarta, domaći portparol parlamentarne grupe SPD u Saksoniji-Anhalt i CDU, FDP i SPD u Severnoj Rajni-Vestfaliji takođe su se izjasnili za zabranu simbola „Z“.

Nulta Tačka/Sputnik