Sve vesti Tehnologija

BEZOSOV “BLUE ORIGIN” SE UDRUŽUJE SA BOING-OM I DRUGIMA NA PROJEKTU SVEMIRSKE STANICE “ORBITALNI GREBEN”

Svemirski poduhvat Jeff Bezos-a i Blue Origina udružuje snage sa Sierra Space-om sa sedištem u Koloradu i nizom drugih partnera, uključujući Boeing, kako bi predložili izgradnju svemirskog “poslovnog parka mešovite namene” pod nazivom Orbital Reef.

Plan, objavljen uponedeljak na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Dubaiju, jedan je od desetak predloga koji se dostavljaju NASA-i za deo razvojnih sredstava u okviru programa koji ima za cilj pripremu puta za zamenu Međunarodne svemirske stanice(ISS).

Ako Blue Origin i njegovi partneri ispoštuju plan, osnovna verzija Orbital Reef-a(Orbitalni Greben) bi bila u niskoj Zemljinoj orbiti negde u drugoj polovini 2020-ih na vreme za uredan prelaz sa ISS operacija. Ta verzija bi uključivala mogućnost proizvodnje energije, osnovni modul sa prozorima koji gledaju na Zemlju, stanište na naduvavanje koje obezbeđuje Sierra Space i naučnu laboratoriju koju je izgradio Boeing.

Viši potpredsednik naprednih razvojnih programa Blue Origin-a Brent Sherwood rekao je za GeekWire da će Orbital Reef  koštati “barem za magnitudu manje” od Međunarodne svemirske stanice. Troškovi razvoja Međunarodne svemirske stanice obično se procenjuju na 100 milijardi dolara, što bi podrazumevalo trošak u rasponu od 10 milijardi dolara za Orbital Reef.

Sherwood je odbio reći koliko bi svaki od partnera bio spreman da plati za razvoj, ali predsednica Sierra Space-a Janet Kavandi napomenula je da je njena kompanija već uložila milijardu dolara u razvoj svemirskog aviona Dream Chaser koji može prevoziti posadu na Orbital i sa njega. (Verzija Dream Chaser-a bez posade trebala bi početi isporučivati teret na Međunarodnu svemirsku stanicu u narednih godinu dana.)

Ostali partneri u Orbital Reef-u uključuju Redwire, koji je specijalizovan za proizvodnju u orbiti; Genesis Engineering Solutions, koja bi izgradila „svemirsku letelicu za jednu osobu“; i Državni univerzitet Arizona, koji će voditi globalni istraživačku grupu.

 

Sherwood je rekao da bi Orbital Reef mogao poslužiti kao baza za aktivnosti koje se kreću od istraživanja do proizvodnje, medijskih projekata i svemirskog turizma. Mike Gold, izvršni potpredsednik Redwire-a za razvoj civilnog svemirskog poslovanja i spoljnih poslova, naglasio je da će predložena stanica biti dizajnirana tako da se vremenom može proširiti.

„Poput pravih grebena, Orbital Reef dotaknut će mnoge, mnoge zemlje širom sveta“, rekao je Gold.

Ovo nije američka stanica. Ovo će biti globalna stanica koja će nastaviti ponosno međunarodno nasleđe ISS-a.

NASA bi trebala podeliti do 400 miliona dolara na samo dva i čak četiri tima iz industrije koji će raditi na početnim fazama razvoja novih orbitalnih destinacija ali nije garantovano da će Orbital Reef biti izabran.

BEZOSOV "BLUE ORIGIN" SE UDRUŽUJE SA BOING-OM I DRUGIMA NA PROJEKTU SVEMIRSKE STANICE "ORBITALNI GREBEN"

Većina svemirskih letelica koje bi se koristile za izgradnju i servisiranje Orbital Reef od Sierra Space-ovog Dream Chaser-a i Boeing-ove kapsule za posadu Starliner do rakete New Glenn orbitalne klase Blue Origin-a, još uvek su u razvoju i kasne.

Čak i ako Orbital Reef bude izabran za prvu rundu finansiranja, nema garancije da će dobiti puna sredstva od NASA-e kao glavni zakupac u kasnim 2020-im. Drugi industrijski tim predvođen Blue Origin-om je to otkrio ranije ove godine kada je izgubio od SpaceX-a , za financiranje lunarnog sletanja, nagrada koja je trenutno predmet pravnog spora.

Među ostalim timovima koji predlažu koncepte svemirskih stanica su Axiom Space i grupe uključujući Nanoracks i Lockheed Martin. Axiom Space je već dobio NASA-ino zeleno svetlo za izgradnju komercijalnog staništa za Međunarodnu svemirsku stanicu koja bi mogla postati deo nove orbitalne ispostave kada za to dođe vreme.

Takođe postoji šansa da bi SpaceX mogao predložiti modifikovanu verzije svog svemirskog broda Starship ili nosača tereta Dragon XL kao elemente za ispostavu u niskoj Zemljinoj orbiti, baš kao što je predložio i za lunarno sletanje Starship-a.

NASA bi trebalo da izvrši početne odabire za finansiranje sledeće godine.

Da li bi partneri na Orbital Reef-u nastavili bez NASA-inog finansiranja? Kavandi iz Sierra Space-a je bila vrlo jasna po tom pitanju.

„Naša kompanija je veoma posvećena tome da se ovo desi, sa ili bez dodatnih sredstava“, rekla je ona.

Mi smo potpuno verni Blue Origin-u kao naši glavni partneri, i posvećeni smo tome da se to dogodi bez obzira na to.

Nulta Tačka/GeekWire

O uredniku

Elena Čakar