Sve vesti Svet

„BIĆE JOŠ PANDEMIJA“: IMUNOLOG IZA mRNA TEHNOLOGIJE RADI NA VAKCINI PROTIV SVIH KORONAVIRUSA

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji rade na stvaranju vakcine koja bi zaštitila ne samo od Covid-19, već i od svih koronavirusa, rekavši da se nadaju da će biti „spremna za rad“ kada dođe do sledeće pandemije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Planove da se stvori „pan-koronavirus“ vakcina predvodi američki imunolog Drew Weissman, čije je istraživanje utrlo put trenutnim mRNA vakcinama protiv Covid-19.

“Morate pretpostaviti da će biti još pandemija”, rekao je Weissman u petak za novinsku agenciju AFP, rekavši da nema opravdanja čekati na sledeću krizu pre nego što se započne rad na sledećoj vakcini.

Covid Webinar - Living Branches

„Naša ideja je bila da možemo sačekati sledeću epidemiju ili pandemiju koronavirusa, a zatim provesti godinu i po dana praveći vakcinu. Ili bismo mogli da je napravimo sada i da je spremimo za upotrebu, ili da je upotrebimo odmah“, rekao je on.

U četvrtak je Weissman podelio 3 miliona dolara vrednu nagradu za napredak u nauci Breakthrough Prize in Life Sciences 2022. sa suistraživačem Katalin Kariko.

Naučnici su podelili nagradu za svoj rad na modifikaciji molekula messenger ribonukleinske kiseline (mRNA) kako bi pomogli ljudskom telu u borbi protiv virusa upućujući ćelije da proizvode određene proteine i stvaraju antitela.

Vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna, koje se trenutno koriste za borbu protiv Covid-19, zasnovane su na tom istraživanju.

Covid-19 je samo jedna od epidemija koje su pogodile svet poslednjih godina, zajedno sa originalnim SARS (teškim akutnim respiratornim sindromom) i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom) virusnim infekcijama.

Weissman-ov tim je već započeo rad na projektu i rekao je da im je novi cilj bio da obuče imuni sistem da otkrije i odgovori na delove virusa koji se zovu „očuvane regije“, jer, za razliku od spajka, oni ne mutiraju brzo.

Weissman je rekao da je šokiran postojanjem kontroverzi oko efikasnosti i bezbednosti mRNA vakcina.

„Konzervativni anti-naučni, antivladini ljudi potpuno su nas iznenadili. Jednostavno nisam očekivao da će ta grupa biti protiv vakcina”, rekao je on.

Ranije ove godine, kako je varijanta Delta uzela maha, imunolog je upozorio da će varijante koronavirusa postajati „sve strašnije“.

Prema Weissman-u, između 75% i 85% svetske populacije mora biti vakcinisano “kako bi se pandemija stavila pod kontrolu”.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT