Sve vesti Svet

BIL GEJTS I SOROŠ razočarani odlukom Vrhovnog suda o zabrani abortusa: “To je napad na ljudska prava”

BIL GEJTS I SOROŠ razočarani odlukom Vrhovnog suda o zabrani abortusa: "To je napad na ljudska prava"

Vrhovni sud SAD odlučio je u petak da poništi značajni pravni presedan koji daje federalna prava na abortus. Eksplozivna presuda odmah je navela hiljade ogorčenih ultralevičarskih aktivista da izađu na ulice SAD.

Istaknuti milijarderi Bil Gejts i Džordž Soroš su svoju osudu odluke Vrhovnog suda SAD ekspresno osudili.

Gejts je, sa svoje strane, rekao da je petak bio „tužan dan” koji obeležava „nepravedan i neprihvatljiv povratak unazad” i koji dovodi „živote žena u opasnost, posebno onih najugroženijih”.

Njegova bivša supruga Melinda Frenč Gejts takođe je osudila odluku Vrhovnog suda.

„Jedna sudska odluka nikada neće biti dovoljna da zaštiti ravnopravnost žena“, napisala je ona na Tviteru. „A neće biti dovoljno ni da ga demontiramo. Upravo sada, širom SAD ima ljudi koji su ponovo posvećeni poslu koji je pred nama.”

Ona je rekla da„Amerika pravi veliki korak unazad“. Prema Melindi Gejts, američka vlada bi trebalo da uključi više žena kako bi one imale jednak glas i mogle da imaju reč o vitalnim pitanjima koja se tiču zdravlja žena, između ostalog.

Zauzvrat, investitor Džordž Soroš je presudu SCOTUS-a označio kao „napad na ljudska prava“, za koji njegova fondacija Otvoreno društvo procenjuje da može naneti štetu globalnoj demokratiji. Soroš je takođe dodao da ta odluka „u velikoj meri ugrožava reproduktivnu negu“.

Istaknuti konzervativci su, međutim, pozdravili presudu. Među njima su bili i bivši predsednik Donald Tramp, koji je proslavio odluku i preuzeo zasluge za imenovanje sudija koji su je progurali, kao i voditelj Foks njuza Taker Karlson.

A vi, nije valjda da se vaša mišljenja poklapaju sa stavovima Bil Gejtsa, Džordža Soroša, Bajdena, CNN-a, N1? Razmislite dobro.

NultaTačka