Bil Gejts o mesu i klimatskim promenama: Budućnost je u veštačkoj ishrani
Uticaj mesa na klimu je skriven, upozorio je Bil Gejts – ali milijarder veruje da je biljno meso „budućnost“.
Đubrivo i krave su skriveni uzrok klimatskih promena, tvrdi Bil Gejts – ali biljno meso je „budućnost“.
Većina ljudi još uvek ne zna kako poljoprivreda doprinosi klimatskim promenama, tvrdi milijarder – posebno oko emisija metana iz stoke i đubriva.
„Od svih klimatskih oblasti, ono čega su ljudi verovatno najmanje svesni su đubrivo i krave, a to je izazov“, rekao je Gejts nedavno u najnovijoj epizodi svog podkasta „Unconfuse Me“.
Tema se pojavila jer je Gejts razgovarao sa muzičarem i rediteljem Ahmirom „Kvestlavom“ Tompsonom, koji je, kao i Gejts, takođe rani investitor u nekoliko startapova za proizvodnju hrane biljnog porekla, kao što su Impossible i NotCo.
Tompson, koji je iz Filadelfije, čak se nedavno udružio sa kompanijom Impossible na stvaranju biljnog bifteka od sira koji je voleo i bivši predsednik Barak Obama, rekao je Gejtsu.
Poslednji bastion slobode govora se gasi: Cenzura interneta bez presedana https://t.co/qAkSdha3NA
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) September 4, 2023
Tompson je rekao Gejtsu da ga je osvojila sposobnost biljne hrane da imitira ukus pravog mesa, između ostalih proizvoda.
„Nešto mi je reklo da će biljno-bazirano biti budućnost… i ja želim da budem osoba koja sadi seme“, rekao je on.
Kakav je uticaj klimatskih promena na poljoprivredu?
Prema podacima Američke agencije za zaštitu životne sredine, poljoprivredna industrija doprinosi oko 24 odsto svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte, a veliki deo toga potiče od emisija metana iz stoke i đubriva koje se koristi za uzgoj useva.
Govedina proizvodi najviše emisija gasova staklene bašte, uključujući i metan. Globalni prosek od 50 kg gasova staklene bašte se oslobađa na 99 grama govedine.
Dok je hrana na biljnoj bazi dobila podršku onih koji traže alternative proizvodima napravljenim od životinja, Gejts je rekao da je počeo da podržava poduhvate biljne hrane zbog njihovog potencijala da se bore protiv klimatskih promena.
„Došao sam do toga više iz tog klimatskog ugla“, rekao je on.
U stvari, da je stoka „bila država“, napisao je Gejts 2018., „ona bi bila treći po veličini emiter gasova staklene bašte [u svetu]“.
Kako Bil Gejts podržava biljnu govedinu?
Prodaja biljnog mesa i dalje predstavlja samo mali procenat ukupnog tržišta mesa, a čak i Gejts priznaje da će biti teško ubediti dovoljno ljudi da prestanu da jedu pravo meso kako bi napravili značajnu razliku.
Jedno pitanje je što su još uvek relativno novi proizvodi trenutno skuplji od pravog mesa.
Zato su Gejts i njegova fondacija finansijski podržali biljne i laboratorijske mesne startape kao što su Impossible, Beyond Meat i Upside Foods. Takođe je podržao Neutral, startup za hranu sa neutralnim ugljenikom.
Govoreći Tompsonu o mesnim startupima zasnovanim na biljkama, kao što je Impossible, Gejts je rekao da „oni rade dobro, ali mnogi ljudi žele da on proizvod učini čak i malo boljim“. „Imaju dobru mapu puta, tako da sam optimista“, rekao je on.
Mi smo takođe optimisti da će proizvod ubrzo da propadne na tržištu.