Sve vesti Svet

Bil Gejts poručuje vladama da investiraju u tehnologije za „sisteme plaćanja i digitalnu identifikaciju“

Bil Gejts poručuje vladama da investiraju u tehnologije za „sisteme plaćanja i digitalnu identifikaciju“

Vlasništvo računa u bankama i digitalna plaćanja su porasli, kao i rodna razlika u vlasništvu nad računima, prema podacima Svetske banke, nakon što je analizirala bazu podataka Global Findex 2021.

Svetska banka je pripisala poboljšanje finansijske inkluzije kontroverznim modernim digitalnim ID sistemima i pozvala na više ulaganja u tehnologiju.

„Svet ima ključnu priliku da izgradi inkluzivniju i otporniju ekonomiju i obezbedi kapiju ka prosperitetu za milijarde ljudi“, rekao je Bil Gejts, suosnivač Fondacije Bila i Melinde Gejts, neprofitne organizacije koja podržava Global Findex bazu podataka.

„Ulaganjem u digitalnu javnu infrastrukturu i tehnologije za sisteme plaćanja i ID i ažuriranjem propisa za podsticanje inovacija i zaštitu potrošača, vlade mogu da se oslanjaju na napredak koji je objavljen u Findeksu i da prošire pristup finansijskim uslugama za sve kojima su potrebne“, dodao je Gejts.

Između 2017. i 2021. godine vlasništvo nad računima u Evropi i Centralnoj Aziji poraslo je za 13%. Najveći napredak u regionima u razvoju zabeležen je u Latinskoj Americi, gde je povećanje iznosilo 18%.

OVO su hteli da SAKRIJU OD VAS- Desilo se nešto što će PROMENITI NAŠU BUDUĆNOST

Prema Global Findex-u, nedostatak ličnih dokumenata u podsaharskoj Africi jedan je od glavnih razloga zašto 30% stanovništva regiona nema finansijske račune. Zbog takve situacije postoji „prilika za ulaganje u pristupačne i pouzdane sisteme identifikacije“.

Digitalne valute Centralne banke olakšavaju autoritarizam, cenzuru i nadzor:

„Pored jednostavnog stalnog budnog nadzora nad onim što građani rade, vlade bi takođe mogle da se odluče za radikalnije i u neposrednom smislu mnogo štetnije poteze, kao što je ukidanje novca ljudima. Svet je to nedavno naučio kroz zapanjujuće postupke kanadskih vlasti kada su bankovni računi učesnika građanskog protesta bili zamrznuti, da je to savršeno izvodljivo čak i bez centralizovanog digitalnog novca koji je izdala vlada.

„Ali zamislite da je taj oblik valute jedini dostupan? Sam nivo finansijskog masovnog nadzora bez presedana bio bi gotovo beznačajan u poređenju sa potencijalnom štetom koju bi nanela zamena svih drugih oblika valute, uključujući fiat novac, i gotovinu kao jednu od njegovih manifestacija, kažu kritičari.

„Ovo bi uklonilo privatne banke i fizičku gotovinu kao „posrednike“ ostavljajući građane „same u sobi“ – i sav novac koji imaju na svoje ime – bio bi poveren državi. I od tog trenutka pa nadalje, oni bi morali da veruju toj državi implicitno i eksplicitno da neće zloupotrebiti tu ogromnu moć. Ali to postaje sve manje verovatna opcija za sve više ljudi, iscrpljenih, ali i mudrijih od raznih oblika puzajućeg autoritarizma koje su pandemija i odgovor na nju doneli na nekim očekivanim mestima – poput Kine – ali i nekim neočekivanim, poput Kanade.

„Sve ovo je daleko od prvobitne ideje o decentralizovanim kriptovalutama, koje bi trebalo da preuzmu ulogu srebra i zlata pre „uništenja“ papirnog novca, i omoguće bezbedne, zaštićene, neograničene i univerzalne transakcije.

Rodni jaz u vlasništvu nad finansijskim računima smanjen je za 4 poena u Severnoj Africi i na Bliskom istoku.

Svetska banka priznaje da je COVID-19 povećao digitalizaciju i široku upotrebu daljinskih finansijskih usluga.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet