Sve vesti Svet

Bil Gejts prebacio najveću sumu novca na svoju fondaciju- Nagoveštava ekonomski kolaps i najavljuje “pomoć”

Bil Gejts prebacio najveću sumu novca na svoju fondaciju- Nagoveštava ekonomski kolaps i najavljuje "pomoć"

Majkrosoft milijarder Bil Gejts i njegova bivša supruga Melinda Frenč Gejts donirali su ogromnih 20 milijardi dolara svojoj Fondaciji Bila i Melinde Gejts, što je njihov najveći poklon ikada, objavili su u sredu. Ogromna donacija donosi ukupnu zadužbinu fondacije na 70 milijardi dolara.

„ Velike krize našeg vremena zahtevaju od svih nas da učinimo više “, izjavio je Bil Gejts, deleći nadu da bi ogromna gomila novca mogla „ ublažiti neke od patnji sa kojima se ljudi trenutno suočavaju i pomoći da se ispuni vizija fondacije da da svaki osoba ima priliku da živi zdrav i produktivan život .”

Dok je Gejts bio sveprisutan u medijima od početka histerije Covid-19, veoma javno ulažući ogromne sume novca u razvoj vakcine, on je izrazio zabrinutost da bi narednih nekoliko godina moglo da preokrene sva nedavna dostignuća fondacije.

Milijarder je požalio da su se pandemija, rastuća inflacija u svetskim ekonomijama, sukob u Ukrajini i klimatske promene pretvorili u posebno problematičan niz okolnosti koji se moraju suočiti sa velikom humanitarnom pomoći.

„ Svetska ekonomija ulazi u ciklus niskog rasta, sa rastućim kamatnim stopama i visokom inflacijom “, napisao je Gejts u saopštenju za javnost u kojem se naglašava njegova donacije. Pozivajući da se „ svi sektori društva – vlada, privatni sektor i neprofitni sektor, uključujući filantropiju – angažuju na ovim pitanjima “, primetio je da vlade bez novca koje se još uvek oporavljaju od samonametnutih ekonomskih rana Covid-a 19 možda neće biti u mogućnosti da priušti preko potrebne humanitarne projekte. Gejts fondacija bi, objasnio je, pomogla da se popuni praznina.

Nazivajući pandemiju Covid-19 „ jednim od najvećih neuspeha u istoriji “, a ukrajinski sukob „ gigantskom tragedijom za ceo svet “, Gejts je upozorio da bi oba događaja mogla da gurnu čitavo čovečanstvo u ekonomski ponor na duži period.

Novoobogaćena Gejts fondacija, nagovestio je, priskočiće u pomoć svetu, baveći se teškim pitanjima klimatskih promena, bezbednosti hrane, smrtnosti dece, rodne ravnopravnosti i prevencije pandemije, sa godišnjim izdacima u dobrotvorne svrhe koji će premašiti 9 milijardi dolara do 2026.

Gejtsov stil davanja naišao je na kritike, koje ukazuju na činjenicu da je Bil Gejts zaradio više novca kao filantrop nego ikada kao softverski tajkun. Istraga iz 2020. takođe je otkrila da je Gejts fondacija zaradila skoro 250 miliona dolara u „ dobrotvornim “ donacijama koje se odbijaju od poreza kompanijama u kojima je držala akcije. Međutim, zapadni medijski establišment u velikoj meri nije primetio ovaj očigledni sukob interesa, gde mnoge od najvećih novinskih kuća takođe dobijaju velikodušna sredstva od fondacije.

NultaTačka