Bil Gejts promoviše lažni ‘puter’ jer se „bori protiv klimatskih promena“
Najnoviji napor Bila Gejtsa da preuzme kontrolu nad snabdevanjem hranom dolazi u obliku lažnog „putera“ koji nastoji da se „bori protiv klimatskih promena“ eliminisanjem potrebe za farmerima.
Da bi postigao ovaj cilj, Gejts finansira startap pod nazivom Savor koji proizvodi hiper-obrađenu sintetičku „vegansku mast“.
Proizvodi se prave u fabrici bez stoke ili useva potrebnih za margarin.
Kompanija tvrdi da će zaustaviti „globalno zagrevanje“ smanjenjem „emisije ugljenika“ i „čuvanjem prašuma“.
Međutim, informacije o nutritivnoj vrednosti proizvoda ili neželjenim hemikalijama sadržanim u lažnoj masti su misteriozno skrivene.
Čini se da im nedostaje poenta, možda namerno, da hrana treba da bude hranljiva.
Nova vrsta dijetetskih masti uskoro bi se mogla naći u prodaji u SAD, jer se istraživači i preduzetnici utrkuju u razvoju prve sintetičke „hrane“.
Prema New Scientist-u, Savor je stvorio proizvod „puter“ napravljen od ugljen-dioksida.
Proizvodi se u termohemijskom sistemu bližem preradi fosilnih goriva nego proizvodnji hrane.
„Nema biologije uključene u naš specifični proces“, kaže Ketlin Aleksander iz kompanije.
U članku Substack objavljenom u decembru 2023., Alekander je napisala:
„Masti koje pravimo u Savoru mogu se proizvesti od fosilnih goriva poput prirodnog gasa ili od zarobljenog CO2 i zelenog vodonika…
„Ne možemo biti više uzbuđeni što donosimo ove nove masti na svet.“
Ovo je upravo isplivalo! Bajden je pre nekoliko dana rekao svojim finansijerima: Vreme je da počnemo da ciljamo u Donalda Trampa https://t.co/A5LiOyhvlA
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) July 14, 2024
Savor ih naziva „masti bez ugljenika“ i „ugljenično neutralne masti“.
„Kalifornijski startup je prešao na osnove hemije da bi napravio svoj proizvod“, objašnjava Interesting Engineering.
„Prema njegovoj veb stranici, kao i svaki molekul, mast takođe ima fiksnu hemijsku formulu.
„Koristi ugljen-dioksid kao polaznu tačku za izgradnju molekula masti koristeći toplotu i vodonik.
Nisu date nikakve druge informacije o proizvodu ili njegovim nutritivnim vrednostima.
Međutim, neki detalji o njihovom procesu otkriveni su u prezentaciji održanoj na konferenciji Good Food Institute održanoj u septembru 2023.
U sesiji pod nazivom „Komercijalne inovacije alternativnih sastojaka masti“, Savorov direktor poslovnog razvoja Kjara Ćekini objasnila je neke od procesa koje koriste za proizvodnju sintetičkih masti koje su namijenjene za ishranu šire javnosti.
Proces počinje parafinskim voskom i ugljen-dioksidom, otkrila je Ćekini.
Ćekini je objasnila: „Počinjemo od ulaza koji je u osnovi CO2 i zeleni vodonik u obliku parafina, a zatim uzimamo te parafinske voskove i u osnovi ih oksidiramo.
Zanimljivi inženjering se nastavlja:
Savor je uveren da se njegova tehnologija može koristiti za pravljenje putera i više drugih masti životinjskog porekla, kao što su mleko i sir.
Kompanija takođe planira da koristi ovaj pristup za pravljenje sladoleda i jestivih ulja.
Još jedan vrhunac ove tehnologije je da je veoma skalabilan i da se može brzo primeniti da zameni masti životinjskog porekla.
Jedina prepreka bi bila ubediti ljude da u svoj svakodnevni život usvoje proizvod napravljen korišćenjem revolucionarne tehnologije.
Ovde se Gejts nada da može da napravi razliku.
„Ideja o prelasku na masti i ulja proizvedenih u laboratoriji u početku može izgledati čudno“, napisao je Gejts u postu na blogu ranije ove godine.
„Ali njihov potencijal da značajno smanje naš ugljični otisak je ogroman.
„Upotrebom dokazanih tehnologija i procesa, približavamo se postizanju naših klimatskih ciljeva.”
U postu na blogu, milijarder, suosnivač Majkrosofta, opisao je zašto je njegova kompanija rizičnog kapitala, Breakthrough Energi Ventures (BEV), investirala u Savor.
„Proces ne oslobađa nikakve gasove sa efektom staklene bašte i ne koristi poljoprivredno zemljište i koristi hiljaditi deo vode koju koristi tradicionalna poljoprivreda“, napisao je on.
„I što je najvažnije, ima zaista dobar ukus – kao prava stvar, jer hemijski jeste.“
Prema Pitchbook-u, Savor je do danas prikupio više od 33 miliona dolara od BEV-a i drugih kompanija rizičnog kapitala, uključujući Climate Capital i CPT Capital.
Lažni „maslac“ je najnoviji sintetički proizvod „hrane“ koji je Gejts gurnuo u javnu potrošnju.
Gejts je bio jedan od pionira u guranju „mesa” uzgojenog u laboratoriji da zameni tradicionalnu govedinu i piletinu.
Gejts je takođe finansirao projekat koji čini „alternativu“ kravljem mleku koje se pravi od crva.