Sve vesti Svet

BILD: NOVA KOALCIJA U NEMAČKOJ ODBILA ZAKLJUČAVANJE OD DVE NEDELJE KOJE JE MERKELOVA INICIRALA

Nemački “trojni pakt”, koalicija od tri stranke u borbi za prestižne funkcije od kojih će najprestižniju zauzeti bivši ministar finansija, a novi kancelar, Olaf Šolc, odlučuju o daljoj sudbini nemačke, kada je u pitanju kovid agonija.

Nova nemačka „semaforska“ koalicija, nije stara ni dan, a ipak se čini da je njen novi lider, sadašnji ministar finansija u vladi Merkelove, Olaf Šolc, već napravio odlučujući raskid sa starim šefom zbog onoga što je on opisao kao jedno od najvažnijih pitanja unutrašnje politike Nemačke: rešavanje pandemije koronavirusa, posebno „4. talasa“ virusa koji je izazvao paniku, što je dovelo do demonstracija u Nemačkoj i širom EU.

Prema Bildu, koji je tabloid, tako da ga uzmite “s brdo soli”, nova nemačka vlada je odbila zahtev Merkelove da uvede dvonedeljno „zaključavanje za sve“ odmah nakon njenog odlaska.

Molbu su odbacili predstavnici socijaldemokrata, zelenih i fiskalno konzervativnog NFP-a koji su se sastali sa Merkelovom u utorak uveče u kancelariji, verovatno nakon što su kancelarki dali signal da se pregovori tek završavaju nakon više od 5 nedelja razgovora.

Većina Nemaca dugo je pretpostavljala da će Šolc verovatno izaći iz pregovora kao novi kancelar, nakon što je sa saveznih izbora u septembru izašao na, kako su neki opisali, „poziciju na izborima“ da predvodi sledeću vladu.

Izgleda da nemačka konačno ima ujedinitelja koji će da daje lične slobode. Šolc je uspeo da premosti ideološku podelu između Zelenih i konzervativnog FDP-a kako bi stvorio najinkluzivniju vladu Nemačke u poslednje vreme. Sa koalicijom od tri stranke bez presedana, Šolc je uspeo da dovede do kraja skoro dve decenije posle, vladavinu desnog centra pomerajući nemački politički okvir sve do… levog centra.

Iako je u ovom trenutku teško reći mnogo o perspektivi Šolcove nove vlade, koja već sada, čini se, zauzima više centrističan, utilitaristički pristup.

Kao što smo ranije objasnili, Šolc će preuzeti mesto kancelara, dok će lider FDP Kristijan Lindner preuzeti stari Šolcov posao ministra finansija. Zeleni očekuju da će biti “nagrađeni” sa dva glavna ministarstva za svoje lidere, Roberta Habeka i Analenu Berbok: novo ministarstvo ekonomije i klime za prvo, i prestižno ministarstvo spoljnih poslova za drugo.

Šolc je u sredu rekao da će Nemačka razmotriti mandat za vakcinaciju za “neke grupe”, ali nije mnogo elaborirao šta je pod tim mislio.

Demonstracije protiv novih ograničenja zbog virusa zabeležene su tokom vikenda u Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Severnoj Irskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji.

NultaTačka/Bild.de