
Biljna ulja povezana s rastom raka dojke: Novi podaci o linolnoj kiselini
Vrsta masti koja se nalazi u često korišćenim uljima od semena povezana je s bržim rastom jednog od najagresivnijih i najtežih oblika raka dojke.
Istraživači su, koristeći model na životinjama, otkrili da unos visoke količine linolne kiseline aktivira ključne procese rasta raka, što može objasniti zašto se ovaj oblik raka sve više pojavljuje, dok stopa raka dojke opada uopšte.
Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, mogli bi transformisati preporuke u vezi ishrane za pacijente sa rakom i pružiti nova saznanja za personalizovane pristupe prevenciji raka, prema autorima studije.
Istina je izašla – Ovo je borba koja menja sve | Jelena Pavlović | Mario Zna, 324 Uživo
Linolna kiselina povezana sa rastom tumora
Istraživači su hranili miševe hranom bogatom linolnom kiselinom i otkrili da ona ubrzava rast raka dojke. Dijeta bogata linolnom kiselinom dovela je do povišenih nivoa FABP5, proteina koji je usko povezan sa agresivnim oblikom tripl-negativnog raka dojke.
Autori su takođe primetili više nivoe FABP5 i linolne kiseline u tumorima i uzorcima krvi pacijenata sa nedavno dijagnostikovanim tripl-negativnim rakom dojke.
“Ovo otkriće pomaže u razumevanju veze između ishrane i raka i osvetljava način kako možemo odrediti koji pacijenti bi imali najveću korist od specifičnih nutricionističkih preporuka”, izjavio je Džon Blenis, istraživač raka na medicinskom fakultetu Vajl Kornel, u saopštenju.
Iako se ukupna učestalost raka dojke smanjuje, tripl-negativni rak, agresivniji podtip, postaje sve prisutniji, posebno među mlađim ženama, i čini oko 10 do 15 odsto svih slučajeva raka dojke.
Povećani unos omega-6 masnih kiselina
Linolna kiselina je esencijalna mast koja je ključna za mnoge funkcije u telu, uključujući rast i razvoj ćelija.
Iako ulja od semena sadrže visoke nivoe omega-6 masnih kiselina, prema Američkoj asocijaciji za srce (AHA), to nije nužno loše. Organizacija ističe da je omega-6 polinezasićena mast koju telo treba, ali je ne može proizvesti, pa mora da je unosi putem hrane. Omega-6 pomaže telu da smanji loš holesterol i smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
AHA podržava uključivanje omega-6 masnih kiselina u zdravu ishranu i preporučuje unos od 5 do 10 odsto dnevnih kalorija iz omega-6 masti. To znači oko 11 do 22 grama za osobu koja unosi 2.000 kalorija dnevno.
Od 1950-ih godina, prevalenca omega-6 u zapadnjačkoj ishrani drastično je porasla.
POGLEDAJTE: Mađarski premijer Viktor Orban ozbiljno udario na Soroša! 🇭🇺🔥
👉 Opširnije Pročitajte na Telegram kanalu Nulta Tačka https://t.co/n4woLxFWKg pic.twitter.com/26m77pR0WX
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) April 7, 2025
Linolna kiselina se uglavnom nalazi u biljnom ulju poput sojinog, kukuruznog i suncokretovog ulja, koja se široko koriste u ultra-prerađenoj hrani, pakovanim grickalicama, brzim jelima i obrocima zbog niske cene. Takođe je prisutna u manjim količinama u mesu, živini, orašastim plodovima i semenkama.
Ovaj pomak u ishrani izazvao je zabrinutost među nekim istraživačima koji smatraju da previše omega-6 masti može doprineti rastu inflamatornih oboljenja, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i autoimune poremećaje.
Neravnoteža omega-6 i omega-3
Trenutno, tipična američka ishrana sadrži značajno više omega-6 nego omega-3 masnih kiselina, sa procenama koje sugerišu odnos od 14 do 25 puta više omega-6 od omega-3. Ova neravnoteža izaziva zabrinutost jer, dok su omega-3 masne kiseline poznate po svojim protivupalnim svojstvima, omega-6 može potencijalno izazvati upalu kada se unosi u prekomernim količinama.
Hronična upala jedan je od glavnih faktora koji pokreću razne vrste raka i drugih hroničnih bolesti, navodi Emili Fejvor, registrovani nutricionista sa Long Island Džuiš Forest Hils, Njujork.
Praktične preporuke za ishranu
Postoji nekoliko načina na koje ljudi mogu da balansiraju unos omega-masti:
Ograničite unos prerađene hrane koja je najveći izvor prekomernog unosa omega-6.
Povećajte unos omega-3 masnih kiselina jedući meso i jaja.
Jedite masne ribe iz hladnih voda dva do četiri puta nedeljno.
Prebacite se sa ulja od semena na maslinovo ulje za kuvanje.
Razmislite o uzimanju omega-3 suplementa, nakon konsultacije sa lekarom.
Nastavak istraživanja
Autori studije ističu da su prethodna istraživanja o omega-6 masnim kiselinama davala pomešane rezultate i često nisu bila jasna u vezi sa tim kako ove masti utiču na rizik od raka. Oni navode da je njihovo istraživanje usmereno na razjašnjavanje tih nesigurnosti, posebno u vezi sa rakom dojke, koji je takođe povezan sa faktorima životnog stila poput gojaznosti.
Blenis i njegov tim planiraju da nastave istraživanje uticaja omega-6 masti i FABP5 na druga zdravstvena stanja. Oni sugerišu da bi mogli postojati širi implikacije za druge vrste raka i hronične bolesti kao što su gojaznost i dijabetes.
“Osvetljavanje značaja FABP5 u ovom procesu sugeriše, takođe, da bi mogao biti dobar “biomarker” za vođenje personalizovanih nutricionističkih i terapijskih intervencija za pacijente sa triple-negativnim rakom dojke, koji trenutno nema ciljani tretman”, rekao je Blenis.
Ova studija se smatra prvom koja je utvrdila specifičan mehanizam kroz koji ovaj uobičajeni prehrambeni sastojak utiče na bolest, što potencijalno otvara nove puteve za prevenciju i lečenje agresivnih karcinoma.