Sve vesti Svet

Bill Gates i Warren Buffet u zajedničkom poduhvatu! Sada grade nuklaerne reaktore

Bill Gates i Warren Buffet u zajedničkom poduhvatu! Sada grade nuklaerne reaktore

Osnivač Microsofta i “filantrop” Bill Gates rekao je da se njegova napredna kompanija za nuklearne reaktore Terra Power udružila sa elektroenergetskom firmom Pacifi Corp, milijardera i investitora Warren Buffet-a, kako bi izgradili takozvani nuklearni pogon „Natrium“ na mestu zatvorene fabrike uglja u američkoj saveznoj državi Wyoming.

„Wyoming je lider u energetici više od jednog veka i nadamo se da će naša investicija u Natrium omogućiti Wyomingu da ostane u vođstvu tokom još mnogo decenija koje dolaze“, rekao je Gates u govoru uživo, obeležavajući pokretanje projekta.

Bill Gates: 'I didn't even want to meet Warren Buffett'

Reaktor će biti tek druga nova nuklearna elektrana u Sjedinjenim Državama u poslednjih 20 godina, a izgradiće je Terra Power, koju je Gates osnovao pre nekih 15 godina, i Pacific Corp, koja je u vlasništvu Buffettove investicione kompanije Berkshire Hathaway. „Ovo je naš najbrži i najjasniji put ka tome da postanemo negativni prema ugljeniku“, rekao je guverner Wyominga Mark Gordon.

Pristalice nuklearne energije kažu da je to vrhunska tehnologija bez emisija, iako kritičari kažu da bi napredni reaktori poput onih u Wyomingu mogli nositi veće rizike od konvencionalnih. Nova nuklearna elektrana u Wyomingu sastojaće se od 345 megavata brzog reaktora hlađenog natrijumom sa skladištem energije na bazi rastopljene soli koja bi mogla dostići 500 MW tokom najviših ciklusa napajanja.

Prema Gatesu, koji je postigao globalno priznanje kao osnivač kompanije za lične računare Microsoft i sveprisutnog operativnog sistema Windows pre pokretanja fondacije Bill and Melinda Gates, koja se fokusira na javno zdravlje na globalnom nivou, i koji je igrao ulogu u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, projekat će koštati oko milijardu dolara.

 

Nulta Tačka/ Logično.com