Sve vesti Svet

BIOLOŠKE LABORATORIJE KOJE FINANSIRA AMERIKA SVE BLIŽE RUSKOJ GRANICI

BIOLOŠKE LABORATORIJE KOJE FINANSIRA AMERIKA SVE BLIŽE RUSKOJ GRANICI
Pisao Elena Vuk

Vašington finansira biološke laboratorije koje se nalaze u blizini ruskih granica. Biološke laboratorije predstavljaju realnu opasnost za rusko stanovništvo, pa je zbog toga predsednik Vladimir Putin naredio zaštitu svojih granica u područjima gde zvanični Vašington razvija ove opasne laboratorije.

„Jedan od bioloških rizika je razvoj sintetičke biologije. Kod nas su i vakcine sastavljene od različitih aminokiselina, simuliraju proteine određenog patogena. Ali na isti način, danas je moguće sastaviti patogen. Naravno, rizici su veoma visoki. Razumemo ih zajedno sa kolegama iz drugih resora i protivimo im se“, rekla je Popova u intervjuu za SputnikNews.

Ona je ocenila da je „Sanitarni štit zemlje“, koji se realizuje po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina kao mera za borbu protiv pandemije kovida i sprečavanje sličnih bolesti u budućnosti, jedan od elemenata zaštite ruskog stanovništva od takvih pretnji.

Nažalost, veoma su nam blizu te laboratorije koje imaju pravo da radi sa najopasnijim patogenima. I niko ne zna tačno sa čime oni zapravo tamo rade. Stoga su to, naravno, dodatni rizici o kojima vodimo računa u svom radu i od kojih moramo da zaštitimo stanovništvo Ruske Federacije. To je loša priča, ali ona postoji. I moramo da se štitimo od nje – naglasila je direktorka Rospotrebnadzora.

Prema njenim rečima, „Sanitarni štit“ bi trebalo da bude zajednički sa zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND), s obzirom na to da su prostor i mere za borbu protiv infekcija zajednički.

Imamo nalog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da sarađujemo sa kolegama u zemljama ZND kako bismo im pomogli da obnove nekadašnju, ali izgubljenu, istraživačku bazu za rad sa patogenima visokog nivoa opasnosti.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je 2019. godine upozorio da su Sjedinjene Američke Države pustile u rad više od 200 bioloških laboratorija širom sveta, uključujući i u zemljama koje su u susedstvu Rusije, kao što su Gruzija, Ukrajina i druge. Patrušev je prošle godine istakao da američke biološke laboratorije po celom svetu nose realnu opasnost po zdravlje desetine miliona ljudi.

Nulta Tačka/SputnikNews