Sve vesti Svet

Bitka koja odlučuje o sastanku Putina i Zelenskog

Bitka koja odlučuje o sastanku Putina i Zelenskog

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da će se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski verovatno sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek nakon očekivane velike bitke za istočni Donbas.

„Ukrajina je spremna za velike bitke. Ukrajina mora da pobedi, posebno u Donbasu. A nakon toga Ukrajina će dobiti moćniju pregovaračku poziciju, sa koje može da diktira uslove. Nakon toga će se sastati predsednici. To može da bude dve ili tri nedelje“, rekao je Podoljak.

Inače, ukrajinski šef diplomatije Dimitro Kuleba upozorio je u petak da će bitka za Donbas biti „poput Drugog svtskog rata“.

Zbog toga je apelovao na NATO da pošalje dodatne zalihe oružja.

„Ili nam sada pomažete – a ja govorim o danima, a ne nedeljama – ili će vaša pomoć doći prekasno i mnogi ljudi će umreti“, rekao je Kuleba na nato samitu u Briselu.

„Mnogi civili će izgubiti svoje domove, mnoga sela će biti uništena upravo zato što je pomoć stigla prekasno“, naglasio je Kuleba.

Kuleba je rekao da očekuje da članice NATO-a pošalju Kijevu oružje koje mu je potrebno, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, artiljeriju, oklopna vozila i avione, ali je insistirao da moraju da deluju brzo dok Moskva ponovo ne fokusira svoju ofanzivu na region Donbasa, prenosi Gardijan.

“Ne sumnjam da će Ukrajina imati oružje neophodno za borbu. Pitanje je vremenska linija. Bitka za Donbas će vas podsetiti na Drugi svetski rat sa velikim operacijama, hiljadama tenkova, oklopnih vozila, aviona i artiljerije”, zaključio je Kuleba.

Nulta Tačka/Agencije